-
تاریخ انتشار: 1401/11/03 10:05
کد خبر: 35698

مراحل قانونی طلاق چیست؟

طبق ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی اختیار طلاق با مرد است و مرد بدون نیاز به اثبات خاصی و به صرف اراده می‌تواند زن را طلاق بدهد زیرا طلاق مخصوص عقد دائم است و در صیغه موقت یا نکاح موقت با تمام شدن مدت صیغه یا بخشیدن مدت باقیمانده به زن از طرف مرد رابطه نکاح از بین میرود.

طبق ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی اختیار طلاق با مرد است و مرد بدون نیاز به اثبات خاصی و به صرف اراده می‌تواند زن را طلاق بدهد زیرا طلاق مخصوص عقد دائم است و در صیغه موقت یا نکاح موقت با تمام شدن مدت صیغه یا بخشیدن مدت باقیمانده به زن از طرف مرد رابطه نکاح از بین میرود.

در سنوات گذشته مرد می توانست صرفاً با مراجعه مستقیم به دفترخانه همسر خود را طلاق بدهد که این امر باعث افزایش آمار طلاق بود به همین دلیل قانونگذار با وضع قانون برای درخواست طلاق مراحلی را تعیین کرده که به مراتب نسبت به قبل طلاق کمی زمان بر و سخت تر شده است.

البته ثبت طلاق بعد از صدور حکم یا گواهی عدم امکان سازش از طرف دادگاه امکان پذیر شده است و اگر دفترخانه ای بدون حکم دادگاه اقدام به ثبت طلاق نماید مجازات سنگین را متحمل خواهد شد. برای اینکه مرد بتواند همسر خود را طلاق بدهد ابتدا باید با مراجعه به وکیل دادگستری و یا شخصاً به همراه مدارک مربوطه اقدام به ثبت درخواست طلاق در دفتر خدمات قضایی کندو بعد از ثبت و ارجاع به دادگاه با توجه به تعداد پرونده های ارجاعی جلسه تشکیل می‌شود و دادگاه در نهایت حکم طلاق صادر می کند.

اما نکته‌ای که قابل ذکر است این که در تمام موارد به جز طلاق توافقی دادگاه قبل از صدور رای جهت صلح و سازش موضوع طلاق را به داوری ارجاع می دهد هر چند در عمل نظر داور برای دادگاه چندان مورد توجه قرار نمی‌گیرد ولی الزام قانونی است. همچنین لازم به ذکر است که سن داوران نباید از ۳۰ سال کمتر باشد و ضمن اینکه باید داوران متأهل نیز باشند.

درخواست طلاق از طرف مرد چگونه است؟

اگر که مرد بخواهد زن خود را طلاق بدهد یعنی  طلاق از طرف مرد باشد، ابتدا باید دادخواستی (دادخواست طلاق که همان دادخواست معمولی است و برای کلیه دعاوی حقوقی و خانواده به کار میرود) مبنی بر درخواست صدور گواهی عدم امکان سازش به طرفیت زوجه تنظیم کند و به هر یک از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی در تهران و مراکز استانها و در سایر نقاط کشور به دادگاه های خانواده ذیربط تقدیم نماید.

در مرحله بعد ضمن ثبت دادخواست و پرداخت هزینه دادرسی و دریافت ابلاغ تعیین مجتمع قضایی و شعبه و کلاسه پرونده، به شعبه مربوطه مراجعه و بعد از تعیین شدن وقت رسیدگی و تشکیل شدن جلسه و تعیین تکلیف نسبت به مطالبات مالی زن، گواهی عدم امکان سازش را دریافت نماید که اعتبار و مدت این گواهی مدت 3 ماه از تاریخ قطعیت آن می باشد که باید با مراجعه به هر یک از دفاتر رسمی طلاق، نسبت به اجرای صیغه طلاق ظرف مهلت 3 ماه مذکور اقدام شود، در غیر این صورت بعد از گذشت مدت 6 ماه ، گواهی مربوطه از اعتبار ساقط می گردد.

در هر صورت پرونده های خانوادگی یک روند طولانی برای دریافت نتیجه مطلوب دارند و انجام این پرونده ها توسط خود شخص کار دشواری ست و نیاز به شخص متخصص در این حوزه دارد. برای اینکه بتوانید مسیر درست را انتخاب نمایید باید از وکیل خانواده کمک بگیرید تا روند پرونده برای شما آسان تر پیش برود. بنابراین اگر به عنوان یک مرد قصد طرح درخواست طلاق از طرف زوج را دارید و می خواهید جهت طلاق از طرف مرد اقدام کنید و یا به عنوان یک زن می خواهید بدانید در این شرایط چه چیزی در انتظارتان است با ادامه مقالات با ما همراه باشید.

“نکته قابل توجه اینکه: برای اینکه صیغه طلاق اجرا شود باید مطابق با تبصره 3 ماده واحده قانون اصلاح مقررات مربوط به طلاق حقوق شرعی و قانونی زوجه (اعم از مهریه، نفقه، جهیزیه و غیر آن) بصورت نقد تأدیه و تسویه گردد مگر در طلاق خلع یا مبارات (در حد آنچه بذل شده) و یا رضایت زوجه و یا صدور حکم قطعی اعسار شوهر از پرداخت حقوق فوق الذکر.”

درخواست طلاق از طرف مرد چقدر طول میکشد؟

بعد از ثبت دادخواست طلاق از طرف مرد و تشکیل جلسه دادگاه و صدور حکم طلاق بسته به اینکه زوجه به حکم طلاق اعتراض کند یا نه، زمان قطعیت حکم طلاق جهت مراجعه به دفترخانه و اجرای صیغه طلاق متفاوت است. در قانون برای قطعی شدن حکم طلاق سه مرحله باید طی شود که اقدام جهت اعتراض در این مراحل اختیاری است

مرحله اول همان مرحله بدوی و صدور حکم می باشد و در صورت اعتراض زن به مرحله تجدید نظر ارجاع می شود و اگر در این مرحله نیز زوجه به رأی اعتراض کند پرونده به دیوان عالی کشور ارجاع خواهد شد که جمع تمامی این موارد به طور کلی تقریباً یک سال به طول می انجامد. اگر در همان مرحله بدوی زوجه اعتراض به حکم طلاق نداشته باشد حداکثر ظرف ۴ ماه بعد از ثبت دادخواست طلاق حکم طلاق قطعی می شود و صیغه طلاق جاری خواهد شد.

مدارک لازم برای طلاق از طرف مرد

۱_ اصل شناسنامه و کارت ملی مرد

۲_‌اصل سند ازدواج

در صورت نبودن اصل هر یک از مدارک می‌توانند با مراجعه به مرجع صادر کننده سند مربوطه درخواست المثنی کرد و به همان ترتیب اقدام به ثبت درخواست طلاق نمود.

شرایط مرد برای طلاق چیست؟

طبق قانون مدنی مردی که اقدام به طلاق می نماید باید اهلیت داشته باشد به این معنی که باید طلاق دهنده بالغ ، عاقل ، قاصد و مختار باشد. به عبارتی شخص غیر بالغ یا دیوانه یا کسی که قصد واقعی نداشته یا با اکراه اقدام به طلاق کند در صورت صدور حکم طلاق این امر شرعی و صحیح نمی باشد و دارا بودن همزمان هر چهار شرط در مرد ضروری است.

شروط لازم برای دادخواست طلاق از طرف زوج

پس از ارائه دادخواست طلاق، ضوابطی دیگر از جمله پرداخت نفقه، مهریه، تصنیف اموال و… مطرح هستند که باید برای اطلاعات جزئی تر و دقیق تر حتما با وکیل مشورت نمایید. ضوابط و حقوق مالی از جمله:

• حقوق مادی زن شامل مهریه که اولین مسئله ای است که مورد رسیدگی قرار می گیرد. این حق زن به دو نوع تقسیم می شود. در نوع اول یعنی عندالمطالبه، بدین‌ترتیب که هر زمان که زوجه بخواهد باید فورا پرداخت گردد و در نوع دوم‌ یعنی عندالاستطاعه، فقط زمانی میشود آن را مطالبه کرد که اثبات شود مرد توانایی پرداخت آن را دارد و تنها در یک صورت آن هم زمانی که برای دادگاه روشن گردد که اوضاع مالی زوج در حدی نیست که یکباره بپردازد دادخواست اعسار داده می‌شود و شرایط پرداخت ان توسط دادگاه قسط بندی میگردد.

توجه داشته باشید که حتی اگر زن درگیر ارتباطی نامشروع بوده یا امور زناشویی را تمکین نمی کرده، به هر ترتیب مهریه او کاملا محفوظ باقی می ماند.

• نکته بعدی مربوط به نفقه است که عموما بر اساس نظر دادگاه و تا اتمام مدت عده، مرد موظف می باشد که حتما مبلغ معین شده را به طور مرتب به طور ماهانه پرداخت کند.

 

طلاق غیابی از طرف مرد به چه صورت می باشد؟

غیبت و عدم حضور زوجه در زندگی مشترک و بی اطلاعی از وی مانع از صدور حکم طلاق غیابی نخواهد بود و دادگاه در این حالت نیز اقدام به صدور رای می نماید. بر خلاف تصور عمومی طلاق غیابی از طرف مرد هیچ فرقی با طلاق حضوری زن ندارد چرا که در هر صورت دادگاه مکلف است در حکم طلاق غیابی تمام امور مالی زوجین از قبیله نفقه و اجرت المثل و مهریه را به طور کامل و صریح تعیین تکلیف نماید.

پس اگر زن (زوجه) بعد از سپری شدن مدتی طولانی از طلاق خود باخبر شود می‌تواند به طلاق اعتراض کند که این امر در قالب واخواهی صورت می‌گیرد بنابراین هیچ حقی از زن در حکم طلاق غیابی از بین نخواهد رفت.

طلاق از طرف مرد در دوران عقد

طلاق در دوران عقد تفاوتی با جدایی بعد از شروع زندگی زناشویی ندارد. بلکه مرد این اختیار را دارد در هر زمان که بخواهد با در دست داشتن عقد نامه، شناسنامه و کارت ملی خود به یکی از دفاتر خدمات قضایی مراجعه نموده و در آن جا دادخواست صدور گواهی عدم امکان سازش برای دادگاه خانواده بفرستد که بعد از دریافت این گواهی، مرد باید حق و حقوق زن، شامل مهریه و نفقه را پرداخت کند تا بتوانند طلاق بگیرند.

تنها تفاوتی که طلاق از طرف مرد در دوران عقد با طلاق بعد از زندگی مشترک دارد در این است که در صورتی که زن و مرد باهم در این مدت رابطه جنسی برقرار نکرده باشند، مهریه ای که به زوجه تعلق می‌گیرد نصف مهریه ای است که به زن بعد از برقراری رابطه جنسی پرداخت میگردد.

معایب طلاق از طرف مرد

از نظر زمانی طلاق از طرف مرد در حالت عادی ۴ الی ۶ ماه طول می کشد. یکی از مهم‌ترین آثار طلاق از طرف مرد در صورت امضای شروط قرارداد از جمله شرط تنصیف دارایی میباشد به شرطی که درخواست طلاق از طرف مرد به دلیل سوء اخلاق زن نباشد که با این اوصاف مرد موظف است تمام دارایی به دست آمده در طول زندگی مشترک را تا حداکثر ۵۰ درصد بنا بر تشخیص و تایید دادگاه و موجود بودن دارایی به زوجه پرداخت نماید.


کپی لینک کوتاه خبر: https://rasadvarzeshi.com/d/27dpr6