مثل هر کالای دیگری قیمت طلا و سکه با سازوکار عرضه و تقاضا تعیین می شود. عرضه طلا تقریبا عدد ثابتی است و سالانه حدود 2500 تن طلا لز معادن خارج می شود. بنابراین در تحلیل قیمت طلا و سکه معمولا سمت عرضه نادیده گرفته شده و به عوامل موثر بر تقاضا توجه می شود.
به گفته رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران، روند کاهشی که اونس جهانی طلا از اواسط هفته و همزمان با بازگشایی مجدد بازارهای جهانی به خود گرفته بود، تا بعدازظهر روز گذشته (پنجشنبه) بیشتر دوام نداشت و پس از آن، قیمت هر اونس طلا در مسیر افزایشی قرار گرفت؛ همین افزایش قیمت طلا در بازارهای جهانی و البته نوسانات نرخ ارز در بازارهای داخلی، بازار سکه و طلای داخلی را هم تکان داد و با کمی افزایش همراه کرد.
قیمت طلا و نقره همچنان رو به کاهش است. این فلزات گرانبها در تضاد با ارزش دلار پیش میروند. طلا نتوانسته در بحبوحه بیثباتیهای ژئوپولیتیکی و آشفتگی بازار، جایگاه خود را بهعنوان یک سرمایهگذاری ایمن حفظ کند. قیمت هر اونس طلا امروز با 1.31 درصد کاهش به 1644 دلار و 47 سنت رسید.
گزارش اقتصادی مربوط به نرخ تورم در آمریکا که در روز پنجشنبه منتشر شد، احتمال ادامه سیاستهای سختگیرانه فدرالرزرو آمریکا در بالا بردن نرخ بهره را بیشتر کردهاست.
بهاینترتیب ارزش دلار بازهم بالا رفت و قیمت طلا را پایین آورد. بالا رفتن ارزش دلار خرید طلا را برای دارندگان سایر ارزهای دنیا گرانتر کرده و تقاضا برای آن را کاهش میدهد. از طرف دیگر، بالا رفتن نرخ بهره بانکهای مرکزی هزینه نگهداری فلزات گرانبها ازجمله طلا را افزایش داده و سرمایهگذاری در آنها را پایین میآورد.
تحلیلگران بهدنبال پایین آمدن قیمت طلا به زیر سطح 1650 دلار، دورنمای مثبتی را در کوتاهمدت برای آن متصور نیستند و عامل اصلی برای این پیشبینی بدبینانه را سیاستهای سختگیرانه بانکهای مرکزی میدانند. قیمت طلا در 7 ماه از 8 ماه گذشته رو به کاهش بودهاست.
قیمت طلا در پایان هفته جاری حدود 90 درصد نسبتبه اوج آن در ماه اکتبر پایینتر بودهاست.
قیمت نقره امروز با 4.48 درصد کاهش به 18 دلار و 7 سنت رسید و پلاتین با 0.02 درصد کاهش 903 دلار و 6 سنت معامله میشود.
نادر بذرافشان در گفتوگو با ایسنا، در رابطه با وضعیت یک هفته اخیر بازا سکه و طلای داخلی اظهار کرد: از اواسط هفته شاهد روند کاهش ۲۶ دلاری اونس جهانی طلا بودیم که با بازگشایی بازارهای جهانی از اواسط هفته آغاز شد و تا روز پنجشنبه ادامهدار بود. این رند نزولی قیمت طلا در بازارهای جهانی سبب شد که در بازارهای داخلی نیز کاهش حدودا ۸۲ هزار تومانی قیمت برای هر مثقال طلا ۱۷ عیار و ۱۸ هزار تومانی برای هر گرم طلای ۱۸ عیار اتفاق بیفتد. ضمن اینکه قیمت انواع قطعات سکه نیز تغییر چندانی نداشت.
رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران ادامه داد: اما از بعداز ظهر روز پنجشنبه، افزایش ۳۴ دلاری اونس جهانی طلا در بازارهای جهانی ایجاد شد. این افزایش قیمت طلای جهانی به همراه کمی نوسان نرخ ارز در بازارهای داخلی، سبب شد که در آخرین روز کاری هفته سکه و طلا در بازارهای داخل (پنجشنبه) نیز روند افزایش قیمت سکه و طلا شکل گیرد.
وی در رابطه با تغییرات قیمتها در روز گذشته نسبت به اواسط هفته (که قیمت طلا کاهشی شده و سکهها از ثبات برخوردار بود)، گفت: سکههای تمام طرح جدید با ۱۷۰ هزار تومان افزایش در آخرین معاملات هفته به ۱۴ میلیون و ۹۸۰ هزار تومان و هر قطعه سکه تمام طرح قدیم با ۱۰۰ هزار تومان افزایش به ۱۴ میلیون و ۵۰ هزار تومان رسیدند. نیم سکه و ربع سکه نیز هر یک ۵۰ هزار تومان افزایش قیمت را نسبت به اواسط هفته تجربه کردند و در پایان هفته به ترتیب نیم سکه هشت میلیون و ۲۲۰ و ربع سکه پنج میلیون و ۲۰۰ هزار تومان تعیین قیمت شدند. در این هفته سکههای یک گرمی تغییر قیمتی نداشت و در آخرین معاملات پایانی هفته سه میلیون و ۵۰ هزار تومان دادوستد شد.
بذرافشان افزود: هر مثقال طلا ۱۷ عیار با حدود ۶۵ هزار تومان افزایش قیمت پس از کاهش قیمتها، در آخرین معاملات پایانی هفته پنج میلیون و ۹۱۰ هزار تومان و هر گرم طلای ۱۸ عیار نیز با افزایش حدودا ۱۴ هزار تومانی یک میلیون و ۳۶۴ هزار تومان به ازای هر گرم معامله شدند.
رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران در رابطه با آخرین وضعیت حباب سکه نیز گفت: در حال حاضر هر قطعه سکه حدودا یک میلیون و ۶۵۰ هزار تومان دارای حباب است که نسبت به هفتههای اخیر تغییرات چندانی (در حدود ۵۰ هزار تومان افزایش) نداشته است.