در آخرین روز خرداد ماه، نرخ سکه امامی ۱۷۰ هزار تومان افزایش یافت و به بهای ۷ میلیون و ۹۲۰ هزار تومان رسید. با ثبت این رشد، بازدهی فلز گرانبهای داخلی در خرداد به بالای ۵ درصد و در بهار به ۳۰ درصد رسید. رشد نقطه به نقطه سالانه سکه امامی نیز حدود ۶۶ درصد ثبت شد.
این اتفاق در حالی رخ داد که سکههای کوچک نیم و ربع رشد کمتری را در هر سه مقیاس ماهانه، فصلی و سالانه نسبت به سکه امامی تجربه کردند. بهعنوان مثال، در بهار ۹۹ در حالی که سکه حد ۴/ ۳۰درصد افزایش را ثبت کرده است، نیمسکه در حدود ۶/ ۲۹ افزایش را ثبت کرده و بهای ربع سکه نیز با افزایش حدود ۲۴ درصدی مواجه شده است. برخی از فعالان باور دارند، سکههای کوچکتر حباب قیمتی بیشتری نسبت به نرخ سکه امامی داشتهاند و همین عامل باعث شد که بازدهی کمتری را نسبت به آن ثبت کنند.
در شرایطی کنونی ربع سکه حدود ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان نرخ دارد که با نرخ سکه امامی ۸ میلیون و ۸۰۰ هزار تومانی همخوانی دارد. در نتیجه همین الان ربع سکه بالاتر از ارزش سکه بازار معامله میشود و شاید همین مسئله تمایل برای خرید آن را پایینتر آورده است. این مسئله از آنجا بیشتر آشکار میشود که ربعسکه در مقیاس سالانه تنها ۳۴ درصد افزایش یافته است که بسیار کمتر از ۶۶ درصد رشد سکه تمام است.
بازار سکه هم گرچه در فصل بهار نتوانست فاصله خود از بورس را کم کند، اما به لطف رشد نرخ جهانی طلا از دلار پیش افتاد. بهای هر سکه طرح جدید در فصل بهار ۹/ ۱ میلیون تومان افزایش یافت و در آخرین روز کاری این فصل به سطح بیسابقه ۷ میلیون و ۹۲۰ هزار تومان رسید. سکه در سه ماهی که دلار به بازدهی ۱۸ درصدی بسنده کرد، بیش از ۶/ ۳۱ درصد افزایش داشت.
به نظر میرسد محدودیت حاکم بر بازار ارز و آزادی نسبی معاملات طلا تا حدی اختلاف بازدهی این دو بازار را طی سه ماه اخیر توضیح دهد. البته افزایش ۱۹ درصدی بهای اونس طلا در سه ماه اخیر هم در سبقت سکه از دلار نقش مثبتی ایفا کرد. بسیاری چشمانداز مثبت طلای جهانی و همچنین امکان رشد دلار را حامی سکه در تابستان میدانند.
اونس طلای جهانی هفته گذشته ۱۳ دلار (۷/ ۰ درصد) دیگر رشد کرد و به نرخ ۱۷۴۴ دلار رسید. اونس در ابتدای هفته قبل تا سطح ۱۷۰۷ دلار هم عقب نشست؛ اما افزایش نگرانیها درخصوص خطرات موج دوم کرونا در کنار بستههای محرک پولی بانکهای مرکزی، خاصه در امریکا، اروپا و انگلستان به کمک این فلز گرانبها آمدند.
بانک مرکزی از بسته پولی ۷۵۰ میلیارد یورویی پرده برداشت و بانک مرکزی انگلستان هم خبر از خرید ۱۰۰ تا ۱۵۰ میلیارد پوندی اوراق داد. فضای تورمی حاکم بر بازار جهانی سبب شد تا بانک گلدمن ساکس هم پیشبینی خود از نرخ اونس طلا را در ۱۲ ماه آتی به ۲هزار دلار افزایش دهد. البته افزایش تعداد مدعیان بیمه بیکاری در امریکا و همچنین موج جدید تنشهای بین امریکا و چین هم تقاضای احتیاطی برای طلا را تقویت کرد.