به گزارش رصدورزشی : نقش ورزش کردن به عنوان عاملی برای جلوگیری از افزایش وزن، ساخت عضلات، پیشگیری از بیماری های قلبی عروقی و دیابت و حتی درمان، به اثبات رسیده است؛ اما امروزه پزشکان بر این باورند که ورزش کردن علاوه بر این مزایا، نقش مفیدی در سلامت پوست بدن افراد هم دارد.
یکی از مزیت هایی که ورزش برای افراد به همراه دارد تقویت و جوانسازی پوست صورت می باشد. معمولاً افرادی که به طور مداوم ورزش می کنند دیرتر از سایر افرادی دیگر آثار و علائم پیری بر روی صورت و بدن آنها ظاهر می شود. همچنین این دسته از افراد دارای ویژگی های بسیار مثبتی بر روی پوست مانند طراوت، شادابی و نشاط می باشند؛ اما ورزش میتواند به شیوههایی منفی نیز پوست را تحت تأثیر قرار دهد. در ادامه به بررسی تأثیرات مثبت و منفی ورزش کردن بر پوست میپردازیم.
همشهریان گرامی! برای دستیابی به بهترین نتایج درمان بیماریهای پوستی، حتما به متخصص پوست در اصفهان مراجعه نمایید. زیرا با بکارگیری نادرست و غیر اصولی این روشها توسط افراد غیر متخصص، نه تنها مشکلات کاهش پیدا نمیکند؛ بلکه ممکن است دچار عوارضی شوید که به سادگی رفع نشوند.
خشکی پوست
زمانی که تعریق انجام میشود، بدن رطوبت خویش را از دست می دهد که پوست هم از این شرایط مستثنا نیست. برای حفظ عملکرد درست پوست، باید به مقدار زیاد مایعات و الکترولیت استفاده کنید. چنانچه صورت شما رنگ پریده است یا در لب های خویش حس خشکی می کنید، این میتواند نشانه ای از سطح پائین رطوبت باشد.
تشدید روزاسه
برای افراد مبتلا به روزاسه، گشاد شدن رگهای خونی به وسیله ورزش کردن جنبه منفی دارد. این شرایط موجب التهاب میشود که در کنار افزایش دمای بدن میتواند به تشدید روزاسه منجر شود.
مسدود شدن فولیکولهای مو
تعریق میتواند به مسدود شدن غدد عرق و فولیکولهای موی بدن و بروز شرایطی شبه آکنه به نام فولیکولیت منجر شود. فولیکولیت میتواند در هر نقطه از بدن که تعریق صورت میگیرد، به ویژه بخشهای با احتمال زیاد بروز انسداد مانند پشت و سینه رخ دهد. این بخشها دارای تراکم بالاتری از غدد چربی هستند که به واسطه تعریق و گرد و غبار روی سطح پوست میتوانند مسدود شوند.
بروز آکنه
مسدود شدن فولیکول های مو می تواند موجب تشکیل جوش های سرسیاه یا سرسفید شود که ممکن است ملتهب با عفونی شده و آکنه شکل بگیرد. پیش از ورزش، آرایش خود را پاک کنید. آرایش صورت نهتنها موجب مسدود شدن هر چه بیشتر غدد و فولیکول های مو می شود بلکه اغلب می تواند بستری مناسب برای جذب باکتری ها، تشدید مشکلات پوستی و در نهایت بروز جوش روی پوست باشد.
شوره سر و راش پوستی
تعریق و استفاده از وسایل آغشته به عرق می تواند میکروبیوم شما را تغییر دهد. میکروبیوم پوست اکوسیستمی از ارگانیسم های مختلف ساکن روی این اندام، از جمله باکتری ها، ویروس ها و قارچ ها است. یک میکروبیوم سالم از پوست در برابر عفونت محافظت کرده و سدی قوی بین بدن و عناصر خارجی ایجاد می کند. تعریق ناشی از ورزش می تواند این میکروبیوم حساس را مختل کند. ارگانیسم های خاص، مانند مخمر، در محیطی مرطوب تکثیر می شوند. در صورت باقی ماندن عرق روی پوست برای مدتی طولانی می تواند تعادل در میکروبیوم پوست را از بین برده و به رشد بیش از حد مخمر منجر شود. این می تواند به بروز راش پوستی خارشدار و پوسته پوسته روی صورت و نیم تنه بالایی و همچنین شوره سر منجر شود.
ورزش و شادابی پوست
باید توجه داشت هرچیزی که گردش خون را تقویت میکند، به سلامت و شادابی پوست نیز کمک خواهد کرد. هنگامی که ضربان قلب افزایش میابد، رگهای خونی شروع به انبساط کرده و میزان خون بیشتری را به سایر نقاط بدن پمپاژ میکنند که این کار باعث میشود اکسیژن و مواد لازم به همه قسمتهای بدن از جمله صورت رسیده و در نتیجه باعث شفاف شدن آن میشود. از طرفی، پوست بعد از ورزش، چربیهای طبیعی تولید میکند که سبب ایجاد ظاهری درخشنده و زیبا میشود. جریان خون علاوه بر تأمین اکسیژن، به حمل مواد زائد، از جمله رادیکال های آزاد، از سلولهای فعال نیز کمک میکند. وقتی ورزش میکنید، جریان خون در لایههای زندهی پوست بالا رفته و باز شدن غدههای عرق باعث خارج شدن ترکیباتی میشود که منافذ پوست را میبندند. البته بعد از عرق کردن در سریعترین زمان ممکن پوست را شستشو دهید؛ زیرا در غیر این صورت آلودگیها دوباره به داخل منافذ پوست برگشته و آن را مسدود میکنند.
کاهش استرس
وقتی ورزش میکنید استرس شما کاهش پیدا میکند.
جلوگیری از پیری و چروکیدگی پوست
یکی از عواملی که باعث بروز چین و چروک در قسمت های مختلف پوست صورت و بدن می شود، ترشح هورمون های مختلف مانند کورتیزول می باشد. در واقع با افزایش سطح و میزان این هورمون در بدن، میزان سبوم نیز به طور قابل توجهی افزایش می یابد و این موضوع باعث بروز آثار و علائم پیری مانند چینخوردگیهای صورت می شود. ورزش کردن موجب افزایش تولید طبیعی کلاژن و جوان شدن پوست میشود. در کسانی که ورزش نمیکنند تعداد فیبروبلاستها که محرک تولید کلاژن در پوست هستند کمتر است و پوست زودتر پیر میشود.کلاژن ها به دلیل دارا بودن تأثیرات بسیار زیاد و مستقیمی که در زیبایی و جوانسازی پوست صورت دارند باعث کاهش و رفع این علائم و آثار می شود.
افزایش سفتی و کشش پوست
همانطور که می دانید ورزش کردن می تواند در کلاژن سازی های پوست صورت نیز تأثیرات بسزایی به همراه داشته باشد و یکی از راه های طبیعی و سالم برای افزایش کلاژن نیز به شمار میرود، لذا افزایش میزان کلاژنهای پوست صورت می تواند در جوانسازی پوست صورت تأثیر بسیار بالایی داشته باشد. یکی از مزیتهایی که می توان با انجام ورزش های مداوم به آن دست یافت، پوست سفت می باشد.
موهای سالم تر
خونرسانی بهتر هنگام ورزش برای موها مفید است. رسیدن مواد مغذی به فولیکولهای مو، رشد موها رو افزایش میدهد و همچنین کاهش استرس، شکنندگی و ریزش مو را بهبود میبخشد.
کمک به بهبودی زخم ها
تحقیقات زیادی روی غدد اکرین (eccrine) انجام شده است. این غدد یک نوع از غدد عرق موجود در بدن هستند که به تعداد زیاد روی سطح پوست سراسر بدن وجود دارند. این غدد، محل ذخیره سلول های بنیادی بالغ هستند که در فرآیند بهبودی و بسته شدن زخم ها نقش دارند. با شناخت این فرآیند مهم در بهبودی زخم ها میتوان درمان های دارویی جدید را امتحان کرد.
عرق کردن، آنتی بیوتیک های زیادی را به میزان زیاد روی سطح پوست پخش می کند. با این اوصاف کسی به پمادهای آنتی بیوتیکی نیاز نخواهد داشت. اگر پوست ما در اثر یک بریدگی یا خراش کوچک و یا نیش پشه زخمی شود، مواد آنتی بیوتیکی که توسط غدد عرق روی پوست ترشح می شوند، مثل dercidin، به سرعت و به طور مؤثری میکروب ها و عوامل مهاجم را از بین می برند.