در این خبر قصد داریم شما را با طرز تهیه 3 مدل غذا مخصوص سحر ساده و خوشمزه آشنا کنیم. طرز تهیه خورش قیمه ، قورمه و کرفس که یکی از پر طرفدار ترین غذا های ایرانی می باشد و شما به راحتی میتوانید در خانه این غذا ها را مخصوص سحر در ماه مبارک رمضان را درست کنید. برای آشنا شدن با طرز تهیه این 3 مدل غذا با ما همراه باشید.
سحری به وعدهای گفته میشود که از نیمههای شب تا قبل از اذان صبح خورده میشود تا فرد روزهدار قادر به تحمل گرسنگی و تشنگی زمان روزهداری تا زمان افطار باشد. سحری در واقع، جایگزین وعده صبحانه و ناهار است و به همین دلیل، باید بسیار مقوی و سیرکننده باشد. البته از آنجا که غذای سحری در میانههای شب و زمانی که معده عادت به دریافت غذا ندارد، مصرف میشود، باید در انتخاب غذا بسیار مراقب بود تا به معده و بدن، آسیبی وارد نشود یا تشنگی و گرسنگی در فرد روزهدار بیشتر نشود.
غذای مناسب سحری باید لذیذ، ساده، مقوی و سبک باشد. مصرف کربوهیدرات، پروتئین، فیبر و نوشیدنی بهشدت در این وعده غذایی توصیه میشود و از طرف دیگر، خوردن شیرینی و غذاهای ترش و شور بههیچوجه برای سحری مناسب نیست. در ادامه با همراه باشید تا شما را با بهترین سحری برای ماه رمضان آشنا کنیم.
سحری چی درست کنم؟
یکی از مهمترین سوالهایی که در طول ماه رمضان مطرح میشود، این است که برای سحری چی بپزم. تهیه یک غذای مناسب و مقوی، دغدغه بسیاری از روزهداران است و البته توجه به این نکته که چه غذایی ممکن است برای شما مضر باشد، نیز بسیار ضروری به نظر میآید. از آنجا که سحری در میانههای شب خوره میشود، بیشتر افراد در ماه رمضان، شام را طوری میپزند که بتوانند همان غذا را در وعده سحری نیز مصرف کنند.
غذای مناسب برای سحری میتواند نونی یا برنجی باشد و شما میتوانید برای تنوع، غذاهای مختلفی برای سحری درست کنید. توجه داشته باشید که بهتر است سحری را با نوشیدن مایعات گرم (چای کمرنگ یا آب) شروع کنید و بلافاصله پس از خوردن سحری نخوابید. سحری باید شامل پروتئین گیاهی (انواع حبوبات و سویا) یا پروتئین حیوانی (انواع گوشت سفید و قرمز)، کربوهیدرات (نان و برنج)، فیبر (میوهها و سبزیجات)، لبنیات و چربی (روغنهای مفید مانند روغن زیتون، روغن کنجد یا روغن کانولا) باشد. بیشتر افراد در زمان سحری آب را بههمراه لیموی تازه مینوشند تا در طول روز کمتر تشنه شوند.
مصرف موز، سیب، میوههای خشکی چون انجیر خشک، برگه زردآلو و برگه هلو و خرما برای سیر نگه داشتن فرد روزهدار در طول روز بهشدت توصیه میشود. ماست، سالاد و سبزیجات آبدار نیز از دیگر گزینههای مهم در وعده سحری هستند. ماست شیرین و کم چرب، نیاز بدن به آب، کلسیم، ید، و انواع ویتامین گروه B بدن را تامین میکند و با تنظیم قند خون، مانع از افت فشار میشود. خوردن آجیل (مغز بادام، مغز پسته، بادام هندی و مغز فندق) را در وعده سحری فراموش نکنید؛ زیرا با مصرف آجیل، نیاز بدن به فسفر، آهن، منگنز، مس، کلسیم، پتاسیم و ویتامینهای مختلف در طول روز تامین میشود.
بدترین غذاها برای سحری، غذاهای آماده یا نیمه آماده مانند انواع فست فود، سوسیس کالباس، سس مایونز و غذاهای شور، سرخ شده و پر ادویه هستند؛ زیرا این غذاها در طول روز شما را بهشدت تشنه خواهند کرد. توجه داشته باشید که مصرف مواد غذایی شیرین، مانند شکلات، شله زرد، زولبیا بامیه و همچنین نوشابه در سحری بههیچوجه توصیه نمیشود؛ زیرا این مواد غذایی با تحریک انسولین موجب ورود قند خون به سلولهای خونی میشوند و شما را در طول روز، گرسنه میکنند.
آبگوشت، کله پاچه، آش، انواع کنسرو، آبمیوه صنعتی، غذای فریز شده، خامه، پودینگ، ژله، هندوانه و ترشی نیز از دیگر مواردی هستند که بهتر است از خوردن آنها در وعده سحری اجتناب کنید؛ زیرا این مواد با کاهش قند خون، افزایش ادرار، اختلال هضم و نفخ در دستگاه گوارش موجب تشنگی و گشنگی زیاد در طول روز میشوند.
غذاهای برنجی مناسب سحری
برنج، بخش مهمی از رژیم غذایی ما ایرانیان را تشکیل میدهد و مصرف آن بهخصوص در وعده ناهار و سحری توصیه میشود. از بهترین غذاهای سحری با برنج میتوان به انواع خورشها، کباب و غذاهای پلویی مانند عدس پلو و لوبیا پلو اشاره کرد. شایان ذکر است که برنج قهوهای، ارزش غذایی بالاتری از برنج سفید دارد؛ پس اگر به برنج قهوهای دسترسی دارید، سعی کنید که این نوع برنج را در وعده سحری بگنجانید.
۱. خورش قیمه
خورش قیمه، غذایی محبوب در میان ایرانیان است و در مناطق مختلف کشور، با طرز تهیه های متنوعی طبخ میشود. از مواد تشکیلدهنده این خورش سنتی که یکی از غذاهای اصیل تهرانی نیز به شمار میآید، میتوان به گوشت قرمز، رب گوجهفرنگی، پیاز سرخشده، لپه و لیمو عمانی اشاره کرد. بهترین نوع گوشتی که میتوان برای طبخ قیمه استفاده کرد، مغز ران گوساله یا گوشت سردست گوسفندی است؛ البته برای طبخ قیمه از گوشت مرغ نیز میتوان استفاده کرد. قیمه همراه با برنج ساده یا رشته پلو و با سیبزمینی و گاهی بادمجان سرخ کرده سرو میشود. برخی افراد دارچین، زعفران، هل و گلاب را نیز برای خوشعطر و طعم کردن این خورش به آن اضافه میکنند.
جالب است بدانید که خورش قیمه از حدود ۸۰ تا ۹۰ سال پیش، بهعنوان یک غذای نذری در میان ایرانیان شناخته میشود. خورش قیمه انواع بینظیری دارد که در میان آنها میتوان به قیمه ریزه اصفهانی، قیمه پیچاق اردبیلی، قیمه نخود یزدی، قیمه نثار قزوینی، قیمه بادمجان، قیمه به، قیمه به و آلو، قیمه کدو، قیمه سیب درختی لری، قیمه هویج تبریزی، قیمه ماسوله و قیمه بوشهری اشاره کرد. برای آشنایی با انواع خورش قیمه در ایران میتوانید به مقالههای غذای محلی کجارو مراجعه کنید.
مواد لازم برای ۶ نفر
۳۰۰ گرم گوشت گوسفند یا گوساله
۱۰۰ گرم لپه خام
یک عدد پیاز بزرگ پوست کنده و ریز خرد شده
یک قاشق غذاخوری رب گوجهفرنگی
۳ عدد گوجهفرنگی
۳ عدد لیمو عمانی
نمک، فلفل سیاه، فلفل قرمز و زردچوبه به مقدار لازم
زعفران دمکرده به مقدار دلخواه
یک قاشق غذاخوری گلاب (اختیاری)
نصف قاشق چایخوری دارچین (اختیاری)
روغن به مقدار لازم
سیبزمینی سرخ کرده یا بادمجان سرخ کرده به مقدار لازم
برنج زعفرانی برای سرو
طرز تهیه خورش قیمه
لپهها را از دو تا سه ساعت قبل خیس کنید و چند بار آب آن را تعویض کنید تا نفخ لپه گرفته شود. مقداری روغن در یک قابلمه بریزید و آن را روی حرارت متوسط گاز قرار دهید تا داغ شود. سپس پیازهای ریز خرد شده را در روغن بریزید و آنها را تفت دهید تا کاملا سبک و طلایی شوند. در ادامه رب گوجهفرنگی و زردچوبه را به پیازهای سرخ شده بیفزایید و آنها را تفت دهید تا بوی خامی زردچوبه و رب گرفته شود و رنگ رب نیز باز شود. فلفل سیاه و فلفل قرمز را به مواد سرخ شده داخل قابلمه اضافه کنید و مواد را خوب هم بزنید و تفت دهید.
گوشت خرد شده را در قابلمه بریزید و آن را کمی تفت دهید تا تغییر رنگ دهد. سپس آب لپه را خالی کنید و آن را در قابلمه بریزید و همراه با بقیه مواد تفت دهید. پس از چند دقیقه تفت دادن، سه تا چهار پیمانه آب جوش را در قابلمه بریزید، درب قابلمه را ببندید، شعله گاز را کم کنید و اجازه دهید تا گوشت و لپه برای یک ساعت بپزند. پس از گذشت این مدت، لیمو عمانیها را با چنگال سوراخ کنید و در خورش بیندازید. درب قابلمه را ببندید و خورش را برای یک ساعت دیگر بپزید تا به روغن افتاده و جا بیفتد.
پس از یک ساعت، لیموعمانیها را از خورش بیرون بیاورید و زعفران، نمک و دارچین را به خورش اضافه کنید. خورش قیمه را برای ۲۰ دقیقه دیگر روی شعله ملایم گاز بپزید. در انتها یک قاشق غذاخوری گلاب یا نصف قاشق چایخوری گل محمدی را در قابلمه بریزید و پس از چند دقیقه، خورش قیمه را در ظرف سرو بکشید. خورش قیمه را با سیبزمینی سرخ کرده یا بادمجان سرخ کرده تزئین کنید و همراه با برنج زعفرانی به سر سفره بیاورید.
نکات مهم برای تهیه خورش قیمه
دارچین، رنگ خورش را تیره میکند؛ پس اگر دوست دارید خورش قیمه شما روشن باشد، دارچین را حذف کنید.
برخی افراد، کمی زنجفیل تازه یا نصف قاشق چایخوری زنجفیل را در خورش قیمه میریزند تا غذا طعم و تندی خوبی به خود بگیرد.
بهجای گلاب میتوان از گل محمدی استفاده کرد.
در طبخ خورش قیمه زعفرانی مجلسی از لیمو عمانی رنگ روشن استفاده کنید تا خورش شما ظاهر بهتری پیدا کند.
گوشتهای قیمه را ریز خرد کنید.
بهتر است خورش قیمه را با گوشت گوسفندی بپزید که بافتی نرم و چرب دارد.
افزودن یک قلم گوسفند بههمراه گوشت به خروش، طعم بی٬نظیری به غذای شما میدهد.
در صورت امکان بهجای آب از آب گوشت استفاده کنید تا خورش قیمه زعفرانی مجلسی شما لذیذتر شود.
برخی افراد در انتهای پخت، مقدار بسیاری پیاز داغ در خورش میریزند تا طعم خورش را بهتر کنند.
خورش قیمه باید روی شعله ملایم طبخ شود.
در انتهای پخت، حتما لیمو عمانیها را دربیاورید تا طعم غذای شما را تلخ نکنند.
شما میتوانید در ۱۰ دقیقه آخر پخت، یک یا دو عدد هل را به خورش اضافه کنید تا عطر بهتری به غذا بدهد.
۲. خورش قورمه سبزی
خورش قورمه یا قورمه سبزی، یکی از غذاهای ملی کشور ایران است که در میان ایرانیان، طرفداران بسیاری دارد. این خورش لذیذ مانند خورش قیمه در نقاط مختلف کشور با طرز تهیههای متنوعی درست میشود و از انواع آن میتوان به قورمه سبزی بوشهری، قورما شورباسی آذری، قورمه سبزی دامغانی، قورمه سبزی گیلکی، قورمه سبزی شیرازی و آبگوشت قورمه سبزی اشاره کرد.
قورمه سبزی یا خورش سبزی با سبزی قورمه (تره، جعفری، شنبلیله، گشنیز، اسفناج یا برگ چغندر)، لوبیا (قرمز، چیتی، چشم بلبلی)، پیاز و گوشت قرمز درست شده و معمولا با برنج سرو میشود. این خورش سنتی را با نمک، فلفل و لیمو عمانی مزهدار میکنند. طبخ قورمه سبزی به زمان بسیاری نیاز دارد؛ زیرا با پخت طولانی، خورش جا افتادهتر و خوشمزهتر میشود. جالب است بدانید که روز اول آذرماه را به نام روز جهانی قورمه سبزی نامگذاری کردهاند. قدمت خورش قورمه سبزی به ۲۰۰۰ تا ۵۰۰۰ سال قبل برمیشود. برای آشنایی بیشتر با انواع خورش قورمه سبزی در ایران به مجموعه غذاهای محلی کجارو سر بزنید.
مواد لازم برای چهار نفر
۳۰۰ گرم گوشت گوسفند
یک عدد پیاز متوسط پوست کنده و ریز خرد شده
۱۰۰ گرم لوبیا چیتی یا لوبیا قرمز
۲۵۰ گرم تره و اسفناج (هرکدام ۱۲۵ گرم)
۱۵۰ گرم گشنیز و جعفری (هرکدام ۷۵ گرم)
۵۰ گرم شنبلیله
۳ عدد لیمو عمانی
نمک، فلفل سیاه، فلفل قرمز و زردچوبه به مقدار لازم
۲ پارچ آب
روغن به مقدار لازم
طرز تهیه خورش قورمه سبزی
لوبیا را از شب قبل خیس کنید و چند بار آب آن را عوض کنید تا نفخ آن گرفته شود. مقداری روغن در یک قابلمه بریزید و آن را روی حرارت متوسط گاز قرار دهید تا داغ شود. سپس پیاز ریز خرد شده را در قابلمه بریزید و آن را تفت دهید تا سبک و طلایی شود. در ادامه گوشت خرد شده، فلفل سیاه، فلفل قرمز و زردچوبه را به پیاز سرخ شده بیفزایید و آنها را خوب تفت دهید تا رنگ گوشت تغییر کند. آب لوبیای خیس خورده را خالی کنید و آن را بههمراه دو پارچ آب در قابلمه بریزید. شعله گاز را زیاد کنید تا آب به جوش آید. سپس شعله گاز را کم کنید و درب قابلمه را ببندید تا گوشت و حبوبات بپزند.
گشنیز و جعفری خرد شده و تفت داده شده را پس از یک ساعت پخت گوشت و حبوبات در قابلمه بریزید. تره، اسفناج و شنبلیله تفت داده شده را نیز بههمراه لیمو عمانی در یک ساعت پایانی پخت خورش در قابلمه بریزید تا یک خورش قورمه سبزی مجلسی داشته باشید. سعی کنید که لیمو عمانی را قبل از ریختن در خورش در آب جوش بجوشانید تا تلخی آن گرفته شود. نمک را در نیم ساعت پایانی به خورش اضافه کنید و طعم آن را بچشید تا در صورت نیاز به آن نمک یا فلفل بیشتری بزنید.
خورش قورمه سبزی باید حدود چهار تا پنج ساعت بپزد تا جا افتاده شود و به روغن بیفتد. خورش قورمه سبزی را در ظرف سرو بکشید و همراه با برنج، ماست و خیار، سالاد شیرازی و انواع ترشی سرو کنید.
نکات مهم برای تهیه خورش قورمه سبزی
برخی افراد علاوه بر نمک، زردچوبه، فلفل سیاه و فلفل قرمز در خورش، مقدار کمی تخم شنبلیله هم میریزند؛ اما مراقب باشید که در مصرف این ادویه زیادهروی نکنید تا خورش شما تلخ نشود. شما همچنین میتوانید مقدار کمی سبزی شنبلیله خشک را جداگانه کمی تفت دهید و در پایان پخت در خورش بریزید تا طعم بی٬نظیری به آن بدهد و باعث به روغن افتادن خورش شود.
برای خوشمزهتر شدن خورش قورمه سبزی، این خورش را با گوشت گوسفند و قلم گوسفند درست کنید. البته برای تهیه این خورش میتوان از گوشت گوساله، مرغ، بوقلمون یا حتی قارچ نیز استفاده کرد.
لیمو عمانی را با چنگال سوراخ کنید و آن را برای ۱۰ دقیقه در آب جوش بگذارید تا تلخی آن گرفته شود.
از لیمو عمانی سیاه برای تهیه خورش قورمه سبزی استفاده کنید.
برخی افراد از گرد لیمو عمانی برای مزهدار کردن خورش استفاده میکنند.
۳. خورش کرفس
خورشت کرفس، یکی از محبوبترین و اصیلترین خورشتهای ایرانی است که به خورش قورمه سبزی شباهت زیادی دارد. متاسفانه این خورش، غالبا در سفرههای ایرانی دیده نمیشود و بیشتر افراد قورمه سبزی را به خورش کرفس ترجیح میدهند؛ اما این خورش با طعم و مزهای منحصربهفرد شما را شگفتزده خواهد کرد.
خورشت کرفس با گوشت خردشده ران گوسفند یا گوساله یا گوشت ران مرغ یا بوقلمون، کرفس، نعنا، جعفری، نمک، فلفل سیاه، زردچوبه، پیاز، آبلیمو یا آبغوره و رب گوجهفرنگی درست میشود. برخی افراد به این خورشت، لوبیا یا سبزیجات دیگر مانند کنگر یا ریواس هم اضافه میکنند. طبخ خورشت کرفس مجلسی نیاز به زمان و تبحر دارد؛ اما مزه نهایی این غذا، تمام زحمتهایی را که برای طبخ آن کشیدهاید، جبران خواهد کرد. خورشت کرفس با برنج سرو میشود و غذایی مناسب برای سرو در وعدههای ناهار، شام و بهخصوص سحری است؛ زیرا علاوه بر آبدار بودن، این خورشت بوی بسیار اشتهابرانگیزی دارد. خورشت کرفس، یکی از غذاهای محبوب گیاهخواران نیز است؛ زیرا میتوان آن را بهسادگی با حذف گوشت بهصورت گیاهی نیز درست کرد.
۴. خورش کنگر
خورش کنگر، یکی از انواع خورشهای ایرانی است که غذایی بسیار مقوی و سیرکننده بهخصوص برای سحری به شمار میآید. فصل برداشت کنگر از اواخر زمستان تا اوایل تابستان است و شما میتوانید در این بازه با کنگر تازه، یک خورش جدید و خوشمزه درست کنید. کنگر، یک ماده غذایی بسیار مفید است و از خواص آن میتوان به تسریع جریان خون، رفع کمخونی، تصفیه خون و پاکسازی کبد اشاره کرد. این خورش خوشمزه را میتوان با گوشت گوسفند یا گوساله و مرغ طبخ کرد.