قیمت دلار بر اساس تقاضا و عرضه بازار تعیین میشود. بنابراین، کاهش قیمت دلار به دو روش امکانپذیر است: یا با افزایش عرضه دلار در بازار یا با کاهش تقاضا برای آن.
برای افزایش عرضه دلار در بازار، میتوان به دو روش زیر اقدام کرد:
۱- افزایش صادرات کالاها و خدمات به کشورهای دیگر، به طوری که درآمد ارزی کشور بیشتر شود و عرضه دلار در بازار افزایش یابد.
۲- افزایش نرخ بهره به منظور جذب سرمایه گذاران خارجی و تحریک فعالیت های اقتصادی در کشور، که باعث افزایش عرضه دلار در بازار خواهد شد.
برای کاهش تقاضا برای قیمت دلار، میتوان به دو روش زیر اقدام کرد:
۱-کاهش واردات کالاها و خدمات از کشورهای دیگر، به طوری که نیاز به خرید دلار برای واردات کاهش یابد.
۲- رعایت سیاست های پولی مناسب توسط بانک مرکزی که باعث کاهش تورم و افزایش اعتماد به اقتصاد کشور شود، که در نتیجه تقاضا برای دلار کاهش یابد.
در ادامه میتوانم برخی موارد دیگر را نیز برای کاهش قیمت دلار به شما توضیح دهم:
۳- افزایش تولید داخلی و تحقق خودکفایی در برخی صنایع، در صورتی که کالاها و خدمات مورد نیاز در داخل تولید شوند، نیاز به خرید دلار برای واردات کاهش خواهد یافت.
۴- ترویج گردشگری در کشور، به طوری که با جذب گردشگران خارجی، درآمد ارزی افزایش یابد و عرضه دلار در بازار افزایش یابد.
۵- اجرای سیاست های اقتصادی موثر در حوزه مالی و ارزی، که باعث کاهش تورم و افزایش اعتماد به اقتصاد کشور شود و در نتیجه تقاضا برای دلار کاهش یابد.
۶- افزایش تلاش برای جذب سرمایه گذاری خارجی، به طوری که با افزایش سرمایه گذاری در کشور، نیاز به خرید دلار برای جذب سرمایه گذاران کاهش یابد.
در نهایت لازم به ذکر است که کاهش قیمت دلار روی اقتصاد کشور تاثیرات مثبتی خواهد داشت. این امر باعث کاهش هزینه های وارداتی برای صنایع داخلی، افزایش صادرات و رونق تولید در کشور خواهد شد.
علی شریعتی در صفحه شخصی خود در توییتر نوشته: به نقل از منابع موثق، مذاکرات چراغ خاموش تیم فنی حوزه بانکی در یکی از کشورهای همسایه با موفقیت به پایان رسیده و یقینا به زودی شاهد گشایش در حوزه ارزی خواهیم بود.
او همچنین تحلیل کرده که (با این توافق) در تخصیص های ارزی واردات خصوصا در حوزه نهاده، برنج، دارو و ... که مدتی است مشکلاتی داشتهاند تسهیل ویژه خواهد شد.
این فعال بخش خصوصی همچنین به سفر پادشاه عمان به ایران در روزهای آینده اشاره کرده و معتقد است که این موضوع از سویی میتواند به کاهش تقاضا برای دلار و پایین آمدن قیمت آن در بازار آزاد منجر شود و از سوی دیگر میتواند مقدمهای برای توافق هستهای باشد.
شریعتی هر گشایش جدیدی را یک گام به جلو در اقتصاد ایران دانسته و ابراز امیدواری کرده است که با این تحولات فعالان تجاری که مشکلاتی در زمینه تامین ارز داشتند، با مشکلات کمتری کار خود را ادامه بدهند.