به گزارش رصد ورزشی : مصطفی زارعی در حاشیه برگزاری دومین روز از سمینار سالیانه افسران مجوز حرفهای باشگاههای فوتبال، گفت: دو روز است که خدمت مدیران مالی باشگاههای لیگهای برتر، دسته اول، دسته دوم، فوتسال و بانوان هستیم. امسال برای اولین بار در خدمت باشگاههای لیگ دو هم بودیم.
وی با بیان اینکه باشگاههای ایرانی مطابق آسیبشناسی انجام شده در دو بخش ضعف عمده دارند، خاطرنشان کرد: در بخشهای آکادمیها و بحثهای مالی مشکل داریم. در شهریورماه سمیناری را در اصفهان درباره بحث آکادمی باشگاهها برگزار کردیم و امروز (دوشنبه) هم خدمت مدیران مالی باشگاهها بودیم. استانداردهای مالی AFC (کنفدراسیون فوتبال آسیا) را با دوستان مطرح کردیم تا در آینده کمترین مشکل را داشته باشیم.
مسئول صدور مجوز حرفهای فدراسیون فوتبال در پاسخ به این پرسش که باشگاهها تا چه زمانی برای بارگذاری مدارک فرصت دارند، گفت: فرمت کار تغییر میکند، اما مجوز تغییر نمیکند. همه باشگاههایی که میخواهند در لیگ نخبگان (سطح اول رقابتهای باشگاهی آسیا) سال آینده و در لیگ قهرمانان ۲ (سطح دوم رقابتهای باشگاهی آسیا) شرکت کنند، باید مجوز حرفهای بگیرند.
زارعی با اشاره به تعداد سهمیههای ایران در فصل آینده مسابقات باشگاهی قاره کهن گفت: ما سه سهمیه در لیگ نخبگان و یک سهمیه در لیگ قهرمانان ۲ داریم. معیارهای حضور در هر دو مسابقات هم یکسان است. چرخه ما از هفته آینده شروع میشود و باشگاهها میتوانند مدارک خود را بارگذاری کنند. مدارک باشگاهها جمعآوری و ارزیابی ما آغاز میشود. سپس از باشگاهها بازدید میکنیم و نتیجه نهایی روز ۱۰ خرداد ۱۴۰۳ اعلام خواهد شد.
وی درباره بدهیهای باشگاههای فوتبال کشورمان عنوان کرد: باشگاهها فرصت دارند بدهیهای قطعی خود را که تا روز تاریخ ۳۱ دسامبر (۱۰ دی) ایجاد شده، تا روز ۳۱ مارس (۱۱ فروردین) تسویه کنند یا با طلبکاران به توافق برسند. این موضوع از قبل به باشگاهها اطلاعرسانی شده و در این سمینار مجدداً بازگو شد. این بدهیها شامل بدهی به باشگاهها و بازیکنان دیگر و نیز مالیات و بیمه میشود.
مسئول صدور مجوز حرفهای فدراسیون فوتبال در پاسخ به این پرسش که باشگاهها بهجز بدهی با چه تهدیدی مواجه هستند، تصریح کرد: باشگاههای ما در بحث استادیومها و زیرساختها هم مشکل دارند که به یک کار بنیادین و اساسی از سوی وزارت ورزش نیاز دارد. در معیارهای آکادمی هم مشکل داریم و این دو مسئله، معیارهای تهدیدکننده ماست. همچنان در بحثهای حقوقی باشگاه دچار مشکل هستیم.
زارعی با اشاره به موضوع مالکیت باشگاههای استقلال و پرسپولیس اظهار داشت: این مسئله برای فصل گذشته بود. جلسهای با کارشناسان AFC داشتیم که آنها تأکید کردند این موضوع برای امسال باید حتماً حل شود. این نکته را به وزیر ورزش و سایر دوستان اطلاع دادیم و گفتیم موضوع مالکیت مشترک این دو باشگاه باید حل شود. از وزارت ورزش و سازمان خصوصیسازی خواهش میکنم که این قضیه را جدی بگیرند تا مسئله بهصورت اساسی حل شود.
وی درباره اینکه مالکیت مشترک سرخابیهای پایتخت چگونه باید حل شود، خاطرنشان کرد: نمیدانم، اما نکته مهم این است که سازوکار کنترل دو باشگاه باید متفاوت باشد.
مسئول صدور مجوز حرفهای فدراسیون فوتبال در پاسخ به سؤالی پیرامون وضعیت آکادمیهای استقلال و پرسپولیس بیان کرد: قطعاً نواقص عمدهای در آکادمی دو باشگاه وجود دارد و این موارد بهصورت مکتوب به مدیران دو باشگاه اطلاعرسانی شده است. در بحث زیرساختها و مسائل مالی، مشکلاتی در آکادمیها وجود دارد. بنا بر اظهار باشگاهها و آنچه که مدیران باشگاهها گفتهاند، آنها ۳۵۰ میلیارد تومان بودجه سالانه دارند و فقط ۴ میلیارد برای آکادمی خود هزینه کردهاند.
«مدیران آکادمی گفتند که همین ۴ میلیارد تومان هم به دستشان نرسیده است!»، زارعی ضمن بیان این جمله گفت: ما جزئیات تراکنشهای مالی آکادمی باشگاهها را خواستیم تا آن را کنترل کنیم. برای رفع اشکالات آکادمی باشگاهها دو ماه فرصت داریم و به همه آنها اعلام کردیم که در کنارشان هستیم تا مشکلات را برطرف کنیم. با این حال اگر باشگاهها عزمی برای این کار نداشته باشند، دپارتمان صدور مجوز حرفهای و هیئت بدوی و استیناف کاملاً مقتدرانه و مستقل عمل میکنند.
وی با اشاره به تأیید نشدن مجوز حرفهای باشگاههایی چون استقلال عنوان کرد: همانطور که سال گذشته به هیچگونه فشاری پاسخ ندادیم و مماشات صورت نگرفت، امسال قطعاً قویتر از سال گذشته کار میکنیم. آموزشها و تعاملات ما بیشتر از سال قبل خواهد بود، اما از باشگاهها انتظار داریم که نگاه جدیتری به مسائل داشته باشند.
مسئول صدور مجوز حرفهای فدراسیون فوتبال، مجوز حرفهای را راهی برای حل مشکلات فوتبال دانست و عنوان کرد: مشکل ما اینجاست که سازندگی در آن وجود ندارد؛ به آکادمیها توجه نمیشود؛ باشگاهها تراز مالی منفی دارند و هزینهها سرسامآور است. AFC قوانینی تدوین کرده که این مسائل را کنترل کند و ما هم متناسب با کشور خودمان پیش میرویم تا مشکلات را برطرف کنیم.
زارعی در مورد شایعه شکایت باشگاههای شرق آسیا از نمایندگان عربستان در لیگ قهرمانان آسیا، بهخاطر بهره بردن از مالکیت مشترک اظهار داشت: من در جریان شکایت باشگاههای شرق آسیا نیستم. با این حال ما با مدیران باشگاههای شرق و غرب آسیا در تعامل هستیم که چنین چیزی را نشنیدهام. من با مدیر مجوز حرفهای فدراسیون فوتبال عربستان مذاکره کردم که میگفت سازوکار کنترل باشگاهها با هم متفاوت است. نمیتوانم این مسئله را تأیید یا تکذیب کنم.
وی با اشاره به افزایش بیضابطه هزینه باشگاهها گفت: امروز در حضور مدیران مالی باشگاهها درباره لزوم وجود قانون سقف بودجه به مدت نیم ساعت صحبت کردم. صورتهای مالی باشگاهها را در فصل ۹۹-۱۳۹۸ بررسی کردیم که نشان میداد همه هزینه این فصل باشگاهها در حوزه فوتبال، ۳۷۰ تا ۳۸۰ میلیارد تومان بوده است. این عدد برای سال بعد سه برابر شده و به هزار میلیارد تومان رسیده و باشگاهها در سال بعد، مجموعاً بیش از ۲ هزار میلیارد تومان هزینه کردهاند.
مسئول صدور مجوز حرفهای فدراسیون فوتبال در مورد نقش تورم در این مسئله خاطرنشان کرد: تورم عامل تأثیرگذاری در افزایش هزینههاست، اما تورم هزار درصد نبوده که هزینهها هزار درصد افزایش یابد و باید راه حلی میاندیشیدیم. نمیخواهیم از تصمیم کارگروه نظارت بر قراردادها حمایت کنیم، اما در کره جنوبی نیز تصمیم مشابهی گرفته شده است. در آییننامه مالی باشگاههای کره جنوبی آمده اگر باشگاهی تراز مالی منفی دارد، نمیتواند به رقم دلخواه خودش خرج کند.
زارعی یادآور شد: باشگاهها نباید بیشتر از ۷۰ درصد از بودجه خودشان را برای تیم بزرگسالان هزینه کنند. متوجه مشکل شدیم و برای حل آن اقدام کردیم. امیدوارم سال آینده تصمیمات منطقیتری برای این مسئله گرفته شود. پیشنهاد کردیم مسئله بازی جوانمردانه مالی در فدراسیون فوتبال جاری شود که آن هم الزاماتی دارد.
وی با اشاره به لزوم راهاندازی کمیتههای مستقل بازی جوانمردانه مالی در فدراسیون فوتبال عنوان کرد: امیدوارم هیئت رئیسه فدراسیون فوتبال با این طرح موافقت کند. درآمد باشگاهها باید مشخص شود و اینگونه نمیشود که «شرکت مادر» همه هزینههای باشگاه را پوشش بدهد. استاندارد جهانی میگوید شما میتوانید ۴۰ تا ۵۰ درصد از بودجه باشگاه را از شرکت مادر تأمین کنید و بقیه این رقم باید از درآمدهای دیگر تأمین شود.
مسئول صدور مجوز حرفهای فدراسیون فوتبال درباره تعداد شکایتهای منجر به صدور رأی علیه باشگاههای فوتبال کشورمان گفت: باشگاههای ایرانی در مجموع ۲۸ بدهی معوق قطعی بینالمللی دارند که نمیتوانم از باشگاهها نام ببرم. این ۲۸ پرونده باید تا قبل از ۳۱ دسامبر ۲۰۲۳ (۱۰ دی ۱۴۰۲) تسویه شود.
زارعی در مورد باشگاهی که مهدی تاج روز گذشته بدون نام بردن از آن انتقاد کرد، اظهار داشت: امروز نمایندگان همه باشگاهها در جلسه حضور داشتند. روز گذشته دو باشگاه بودند که نمایندهای به جلسه نفرستادند که با مکاتبه صورت گرفته، برای جلسه امروز آمدند. حالا که نمایندگان این باشگاهها آمدهاند، بهتر است دیگر نام این باشگاهها را ذکر نکنیم.