نیروی انتظامی میگوید: فقط سایت همدم مجاز و آن هم مجاز به همسان سازی در بستر همسریابی در کشور است. این اظهار نظر پلیس باعث شده این شبه ایجاد دشود که با تغییر اسم همسان گزینی به جای همسریابی فعالیت این سایت ها مجاز می شود.
سرهنگ علی محمد رجبی رییس مرکز تشخیص و پیشگیری از جرایم سایبری پلیس فتا ناجا اظهار کرد: هیچ سایت همسریابی در کشور مجوز فعالیت ندارد.
وی افزود: فقط سایت و مجموعه همدم که آن هم یک سایت همسریابی نیست و یک سایت همسان گزینی است، مجاز به فعالیت در این زمینه است.
سرهنگ رجبی تصریح کرد: پلیس فتا در حوزه فعالیت همسریابی به هیچ فرد یا گروهی مجوز نمیدهد چرا که متولی ومسئولیت این کار بر عهده وزارت ورزش و جوانان است.
این در حالی است که برخی از سایت ها با عنوان همسریابی اقدام به فعالیت می کنند و گردانندگان این سایت ها در فضای مجازی نیز با راه اندازی کانال هایی اقدام به درج آگهی با مضمون معرفی گزینه ها از میان دختران و پسران برای ازدواج می کنند.
رئیس سابق پلیس فتای تهران بزرگ فعالیت سایتهای همسریابی در ایران را غیرقانونی خواند و گفت: این گونه سایتها از سوی پلیس فتا رصد و به منظور مسدودسازی به مراجع مختلف ارجاع داده میشود.
سرهنگ تورج کاظمی، رئیس سابق پلیس فتای تهران بزرگ در این خصوص با تاکید براینکه هیچ سایتی تحت عنوان همسریابی دارای مجوز نیست، به میزان گفت: تاکنون هیچگونه مجوز رسمی و قانونی مبنی برفعالیت اینگونه سایتها و کانالها صادر نشده نشده است، از این رو به هیچ عنوان هیچ سایتی نباید در این حوزه فعالیت کند.
وی سوءاستفاده از عواطف و احساسات مراجعه کنندگان را یکی از آسیبهای حضور در چنین فضاهایی خواند و عنوان کرد: علاوه بر آن کلاهبرداریهای مالی توسط افراد سودجو و فرصت طلب را نیز شاهد هستیم و برخی فرصتطلبان با این نام و نشانی اقدامات مجرمانهای ازجمله کلاهبرداری، فریب و ... انجام میدهند که مال، حیثیت و آبروی قربانیان این حوزه آسیب میبیند و بزه دیده میشوند.
سرهنگ کاظمی با تاکید بر رصد این سایتها توسط پلیس فتا اظهار کرد: این گونه سایتها از سوی پلیس فتا رصد و به منظور مسدودسازی به مراجع مختلف ارجاع داده میشود.
رئیس سابق پلیس فتای تهران بزرگ با بیان اینکه با وجود رصد پلیس، مجرمانی هستند که در این حوزه فعالیت میکنند و به جامعه زیان میرسانند، از مردم خواست: به این حوزه ورود نکنند، به هشدار پلیس توجه کنند و تا جایی که میتوانند از حضور در اینگونه سایتها بپرهیزند.
ایسنا نوشت:با یک جستجوی ساده در فضای مجازی میتوانید شاهد فعالیت کانالها و سایتهایی باشید که مدعی یافتن نیمه گمشده شما در کوتاه ترین مدت هستند. بعضی از آنها برای عضویتشان از شما مبالغی هم دریافت میکنند و با ثبت اطلاعاتی که البته از هیچ طریقی امکان صحتیابی آن وجود ندارد، شما را وارد جریانی میکنند که ظاهرا مورد تایید دستگاههای قانونی در کشور نیست.
موضوع همسریابی در فضای مجازی سالهاست که با حضور اینترنت در زندگی روزمره مطرح شده است. در برخی از بازههای زمانی بحث آن داغ شده و با ظهور آسیبها و گاهی کلاهبرداریها از این طریق بارها با هشدار مسئولان و البت پلیس نیز همراه بوده است. به طوریکه چندی پیش رییس پلیس فتای تهران بزرگ نسبت به کلاهبرداری از طریق سایتها و کانالهای همسریابی و دوستیابی هشدار داد.
سرهنگ تورج کاظمی درباره تداوم فعالیت سایتها و کانالهایی تحت عنوان همسریابی و دوستایابی گفته بود که هیچ یک از این سایتها مجوز ندارند و از این رو فعالیتشان غیر قانونی است، اگر کاربری وارد یکی از این سایتها شود، ابتدا از او مشخصات هویتی، ظاهری و تصاویرش دریافت میشود و در مرحله بعدی افراد مورد نظر را به آنان معرفی میکنند. در برخی از این سایتها حتی مبلغ اندکی نیز از کاربران دریافت میشود که میتواند منجر به کپی اطلاعات کارت بانکی نیز بشود. در این شرایط چند اتفاق رخ میدهد، نخست اینکه بسیاری از کاربران با هویت اصلی خود در این فضا حاضر نمیشوند و چه بسا ممکن است حتی جنسیتشان نیز متفاوت باشد، از این رو میتواند منجر به جرائم دیگری نظیر خفتگیری، سواستفاده ، اخاذی و ... شود. در برخی موارد نیز از مشخصات هویتی و ظاهری افراد سوءاستفاده نیز میشود و علاوه بر آن موارد مجرمانه بسیار زیاد دیگری نیز وجود دارد که ممکن است در این فضاها رخ دهد.
بر همین اساس محمدمهدی تندگویان، معاون امور جوانان وزارت ورزش و جوانان در گفت و گو با ایسنا نسبت به فعالیت این سایتها و کانالهای به جوانان هشدار داد و با بیان اینکه هیچکدام از سایتها، کانالها یا گروههای همسریابی، مجوز رسمی ندارند، گفت: به مردم، جوانان، اعضای این کانال ها و ...هشدار میدهیم که افراد و گروههایی که در این بسترها اقدام به همسریابی یا ترویج ازدواج موقت میکنند، هیچکدام مجوز رسمی از هیچ نهادی ندارند.
وی افزود: ممکن است بعضی از این گروهها به برخی از دفاتر مشاوره مرتبط باشند یا از نهادی برای فعالیت دیگری مجوز دریافت کرده باشند، اما به طور 100 درصدی جوانان و مردم مطمئن باشند هیچکدام از این افراد مجوز رسمی تایید شده از نهادهای رسمی و دولتی ندارند. در عین حال این اقدامات از نظر ما نوعی کلاهبرداری هم هست، چراکه به جز آسیبهای اجتماعی دیگر، برخی از این کانالها و سایتها برای ایجاد لینک ارتباطی مبالغی را از افراد دریافت میکنند.
معاون امور جوانان ادامه داد: سامانه مالی که به این شکل فعالیت میکند نیز مورد تایید دولت و هیچکدام از سازمانها نیست. هرکس که چنین مبالغی را پرداخت کند برای احقاق حق خود به هیچ جایی نمیتواند مراجعه کند، چرا که این عملا کلاهبرداری است و شکایت افراد وارد فاز حقوقی و دادگاهی میشود.
تندگویان در ادامه تصریح کرد: از سوی دیگر پایشی از این موضوع انجام و نتیجه آن برای معاونت جوانان نیز ارسال شده بود که براساس این پایش تراکنشهای مالی قابل توجهی در این فرایند وجود دارد که طی آن کلاهبرداری انجام میشود و در عین حال حدود 100 درصد این ارتباطات منجر به ارتباطات پایدار و روابط خانوادگی شرعی مدنظر ما نمیشود. در بهترین حالت این فرایند روابط شرعی موقت را ایجاد میکند که نه تنها باعث استحکام خانواده ها نمیشود بلکه بیشتر باعث از بین رفتن خانوادههای سالم و مستحکم موجود نیز میشود.
وی در ادامه با اشاره به اینکه موضوع دیگر این است که اطلاعات افراد مراجعه کننده به درستی ثبت و نظارت نمیشود و اغلب این کانالها اقدام به واسطهگری برای افراد شناخته نشده میکنند، اظهار کرد: برای موضوع چندین مرتبه با دادستانی مکاتبه کردیم و هم معاونت جوانان و هم آقای سلطانیفر، وزیر ورزش و جوانان نیز در این خصوص مکاتباتی را انجام دادند. دادستانی مدعی بود که ما باید متولی این امر شویم و به این کانالها و سایتها مجوز دهیم ولی ما با استناد به پژوهشها، مدارک و به ویژه گزارش پایش مذکور اعلام کردیم که به هیچ وجه این مدل کار مورد تایید ما نیست زیرا فقط باعث پیوند موقت شده و موجب استحکام خانوادهها هم نخواهد شد.
معاون امور جوانان تاکید کرد: همچنین برای سازو کار مالی این قضیه نه تنها هیچ سیستم نظارتی وجود ندارد، بلکه نمیتواند هم وجود داشته باشد. به این ترتیب بستری که بتوانیم میزان تراکنشها را از طریق آن کنترل کنیم، موجود نیست، به همین دلیل حداقل شش ماه پیش آخرین نامه را به امضای آقای وزیر به دادستان ارسال کردیم و طی آن صراحتا اعلام کردیم که دادستانی باید با فعالیتهای مذکور مقابله کند و اجازه توسعه عمکرد آنها را ندهد. همچنین پلس فتا باید در این خصوص دخالت کند. به نظر ما بعد این هم هر کسی در این فرایند به فعالیت خود ادامه بدهد باید مورد برخورد رسمی و قانونی قرار بگیرد.