جناب آقای دکتر جهانگیری
معاون اول محترم رئیس جمهور
با سلام
احتراماً به استحضار می رساند اخیراً مطلع شدیم که هیئت محترم وزیران در جلسه مورخ 1399/07/02 اقدام به صدور مصوبهای نموده (تصویب نامه شماره ۷۵۲۳۸ ت ۵۶۶۳۹ ه مورخ1399/0705 ) که طی آن احداث طرح پتروشیمی الوند در محدوده شعاع ۳۰ کیلومتری کلانشهر اراک (در حومه شهر شازند) متاسفانه مستثنی شده است در حالیکه احداث این طرح جزء مصوبات دولت در استان همدان بوده و با عنایت به ایجاد آلودگی های زیست محیطی کمبود شدید آب منطقه شازند به ویژه در بخش های روستایی، به مخاطره افتادن زنجیره سلامت آحاد مردم منطقه، عدم رعایت آمایش سرزمینی، عدم وجود خوراک برای طرح مذکور، انشقاق زنجیره پروپیلن به واسطه اجرای این طرح در استان مرکزی، صادراتی بودن بیشتر تولیدات طرح مذکور، مغایرت با سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی ناشی از کاهش آب شرب و کشاورزی منطقه و غیرقابل رقابتی بودن محصولاتی از طرح مذکور که برای صادرات در نظر گرفته شده است، ضرورت و نحوه طرح های دیگر اولویت دار برای مستثنی شدن و عدم امکان پاسخگویی به همه آنها در شعاع ممنوعه ، دخالت بعضی از اعضا متنفذ هیئت محترم وزیران در صدور این تصویب نامه و سایر دلایل کارشناسی و تشریحی پیوست احداث طرح پتروشیمی الوند در محدوده مستثنی شده به هیچ وجه به مصلحت منطقه شازند و حومه نبوده و باعث نابودی و تحمیل خسارت های جبران ناپذیر تاریخی به منطقه و تعطیلی تعداد زیادی از روستاهای حومه شازند خواهد شد.
لذا مصرانه استدعا دارم نسبت به لغو مصوبه فوق الاشاره هیئت وزیران و صدور مصوبه الزام احداث طرح در استان همدان (شهرستان ملایر) در کنار صنایع تکمیلی وابسته به طرح مذکور، اقدام مقتضی و عاجل مبذول فرمایید.
با سپاس فراوان
محمود احمدی بیغش
دلایل ضرورت لغو مصوبه مورخ 2/7/1399 هیئت وزیران مبنی بر مستثنی کردن احداث طرح پتروشیمی الوند در محدوده ممنوعه کلانشهر اراک (تصویب نامه شماره ۷۵۲۳۸/ت۵۶۶۳۹ه مورخ 5/7/1399)
۱- مصوبه احداث طرح پتروشیمی (طرح پتروشیمی الوند) در سفر استانی هیئت محترم وزیران به استان همدان در سال ۱۳۸۹ برای احداث در آن استان صادر شده (تصویب نامه شماره ۴۵۱۱۷/۱۲۴۸۴۵ مورخ 06/06/1389 بند7) و مصوبه مذکور به قوت خود باقی است و لغو نگردیده و سایر مصوباتی که در خصوص احداث این طرح در منطقه شهرستان شازند صادر گردیده از جمله مصوبه شماره ۲۳۸ ۷۵ / ت۵۶۶۳۹ه مورخ ۱۳۹۹/۷/۵ از درجه اعتبار ساقط می باشد و برای احداث طرح پتروشیمی الوند در استان مرکزی(در محدوده شهرستان شازند) هیچ گونه مجوز قانونی وجود ندارد. ضمن اینکه دستور مقامات دولتی (دستور معاون اول) برای جابجایی طرح از استان همدان به استان مرکزی به منزله مصوبه هیئت وزیران محسوب نمی شود.
۲- مستثنی شدن احداث طرح پتروشیمی الوند در محدوده شعاع ۳۰ کیلومتری شهر اراک هیچ ضرورت کارشناسی قابل پذیرش، دلایل قانونی توجیهپذیر، ضرورت اجتناب ناپذیر، اثر حیاتی و یا نجات بخش در منطقه ندارد، ضمن اینکه ضرورت احداث سایر طرحهای اولویتدار دیگری وجود دارد که امکان پاسخگویی به همه آنها وجود ندارد و صدور مصوبه مستثنی کردن طرح مذکور، جای تعجب و شائبه دخالت های انتفاعی شخصی دارد.
۳- ایجاد آلودگی های زیست محیطی از ناحیه مشعل های طرح، فاضلاب صنعتی، پسماندها و کاهش سطح فضای سبز منطقه برخلاف بند ۵ سیاست های کلی محیط زیست است.
۴- کمبود شدید آب شرب و آب کشاورزی منطقه که هرگونه صدور مجوز برداشت آب از آب های زیرزمینی منطقه قابل تحقق نیست و آب سد کمال صالح صرفاً شرب است و 25روستای شهرستان شازند که با تانکر تامین آب شرب میشوند و در جوار آن هستند نیز از آن سد محرومند. همچنین تخصیص هرگونه سهمیه آب از سد کمال صالح که صرفاً جهت آب شرب شهرهای شازند، آستانه، هندو در و ۴۶ روستا که در در حال حاضر با تانکر آبرسانی می شوند و همچنین تامین آب شرب اراک است.
۵- به مخاطره افتادن زنجیره سلامت آحاد مردم منطقه شازند با لحاظ وجود سایر طرح های صنعتی در محدوده شهرستان شازند (پتروشیمی شازند پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند، نیروگاه شازند و...)
۶- مغایرت آشکار با سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی ناشی از آسیب رسانی به محیط زیست، سلامتی آحاد جامعه ، کاهش آب شرب و کشاورزی منطقه، غیرقابل رقابتی بودن محصولاتی که از طرح پتروشیمی الوند که برای صادرات در نظر گرفته شده است و...
جناب آقای دکتر جهانگیری گرامی از جنابعالی که سابقه حضور در دفاع مقدس، برادر شهید گرانقدر و دوستدار مردم بودید انتظار می رود وابستگی حزبی، گروهی و منافع رانتی آنها را نادیده بگیرید و به مردم مظلوم شازند رحم کنید بیماری لاعلاج مردم این منطقه را به زانو درآورده است.
۷- عدم رعایت آمایش سرزمینی ناشی از عدم امکان کنترل منابع و عوامل آلاینده هوا، آب، خاک، آلودگی های صوتی، امواج و ایجاد تغییرات نامساعد اقلیمی و شاخصهای محیط زیستی، محل استقرار این طرح به استناد ماده ۱۴ تصویب نامه شماره ۲۱۲۳۲۶/ت ۴۶۳۲ه مورخ 16/12/90با ضوابط و مقررات محیط زیستی مغایرت دارد و طبق نظر سازمان محیط زیست کشور و نیز با ضوابط محیط زیست مغایر می باشد.
8-بروز اختلاف بین دستگاههای اجرایی کشور، وزارت نفت با صدور مصوبه مخالفت دارد که دال بر ظهور اختلاف اساسی و مهم بین دستگاه های اجرایی کشور می باشد.
۹- عدم وجود خوراک مازاد پروپلین در پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند برای تخصیص به طرح پتروشیمی الوند: پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند براساس طراحی روزانه مقرر بوده ۷۸۰۰ بشکه (ظرفیت اسمی) پروپلین تولید نماید. با توجه به جمیع جهات فنی و فرایندی در حال حاضر بیش از ۵۷۰۰ بشکه در روز امکان تولید پروپلین در پالایشگاه مذکور وجود ندارد و هیچ چشم اندازی برای بهبود این وضعیت در آینده ای نزدیک به چشم می نخورد. و از سوی دیگر طرح پتروشیمی خمین (طرح شرکت دی آریا پلیمر) با ظرفیت اسمی ۱۷۵ هزار تن در سال در شهرستان خمین در حال پیش راه اندازی است و نیاز به حداقل ۷000 بشکه در روز پروپلین دارد که سقف تولید فعلی پروپلین پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند ، این مقدار از نیاز پتروشیمی خمین را هم پوشش نمیدهد تا چه رسد طرحی دیگر مانند پتروشیمی الوند را تامین خوراک نماید.
از موارد فوق الذکر گذشته:
حدود 3دهه قبل شرکت پتروشیمی شازند اساساً به این دلیل در کنار پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند احداث شده تا از طریق پالایشگاه تامین خوراک شود. در حال حاضر واحد تولید پلی پروپلین (واحدpp) پتروشیمی شازند نیز به دلیل کمبود پروپلین زیر ظرفیت اسمی کار میکند لذا تصمیم عاقلانه و منطبق بر اصول آمایش سرزمین، اقتصاد مقاومتی (با توجه به منابع دورن زای منطقه) و کارشناسی آن است که ابتدا از محل پروپلین تولیدی پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند کل خوراک مورد نیاز پتروشیمی شازند را تامین کرد و مازاد بر نیاز آن را هم به پتروشیمی خمین اختصاص داد نه اینکه طرح ناخواسته و تحمیلی و غیرکارشناسی شده دیگری را به اسم پتروشیمی الوند به منطقه ممنوعه تحمیل و اضافه کرد چرا که چنانچه این اقدام ناعاقلانه و رانت گونه (احداث طرح پتروشیمی الوند در محدوده شعاع ممنوعه) صورت پذیرد. باعث تحمیل خسارات جبران ناپذیر به سرمایهگذاران، اختلال در امر توسعه صنعت مهم و عظیم پتروشیمی کشور، و سلب اعتماد سرمایه گذاران داخلی و خارجی در این حوزه، و بروز مشکلات معیشتی ،اجتماعی و امنیتی در منطقه شهرستان شازند خواهد شد.
۱۰- انشقاق زنجیره پروپلین: سرمایه گذاران طرح پتروشیمی الوند احداث صنایع تکمیلی (پایین دستی) را که عموماً از صنایع غیر آلاینده است در استان همدان احداث نموده اند. احداث واحد تولید پلی پروپلین و سایر مشتقات پروپلینی در کنار همان صنایع تکمیلی از توجیه فنی و اقتصادی مناسب تر و قوی تری برخوردار است و انشقاق اینگونه صنایع از منظر کارشناسی و اقتصادی در هیچ جای دنیا متعارف و معمول و قابل پذیرش نمی باشد.
۱۱- به مخاطره افتادن طرح های توسعه پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند: صدور مجوز احداث طرح پتروشیمی الوند در زمین های مخصوص طرح های توسعه ای پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند، باعث مختل شدن و در هاله ای از ابهام رفتن طرح های توسعه ای آن پالایشگاه خواهد شد که این امر نه مجاز است، نه کارشناسی و عاقلانه است و نه با موازین حقوقی و منافع مردم منطقه شازند و حومه منطبق است.
۱۲- برادر گرامی آقای دکتر جهانگیری واقعاً هیچگاه فکر کردید آیا همه سرمایه گذاران از این صنف میتوانند از داخل فنس پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند که در مالکیت دولت است تصرف و اقدام به تاسیس شرکت خصوصی نمایند؟ و بعد مصوبه را امضا نمایید؟
۱۳- جناب آقای دکتر جهانگیری در ۱۳ کیلومتری پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند صنعتی از این خانواده به نام نفت خاورمیانه که از معتبرترین سرمایهگذاران ایران و خاورمیانه و چهره ماندگارند، بدون استفاده از تسهیلات دولتی و صرف چند میلیارد تومان هزینه و تقدیم به مجموعه شهرکهای صنعتی و بیش از دو سال وقت تلف کردن هنوز موفق به اخذ زمین نشده است. نمیدانم شاید کسی به نام جناب دکترجهانگیری معاون اول را ندارند.
به امید تجدیدنظر در مصوبه دولت و کمک به مردم منطقه
والسلام