زلزله یا ارتعاش زمین یک پدیده طبیعی است که به وسیلهٔ جابجایی ناگهانی قطعات سنگی در داخل زمین رخ میدهد. زلزله معمولاً در ناحیههایی که حول فشارهای بین لوحههای زمینی رخ میدهد، به وجود میآید. در زمان وقوع زلزله، انرژی به شکل موجهای صوتی و لرزشی در اطراف زمین منتشر میشود زلزله میتواند باعث خسارتهای زیادی به ساختمانها و تاسیسات شهری شود. همچنین، زلزله میتواند پدیدههایی مانند فرسایش خاک، سیلاب، چاله و همچنین فعالیتهای آتشفشانی را نیز ایجاد کند.
شبکههای لرزهنگاری مرکز لرزهنگاری کشوری وابسته به مؤسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران در اردیبهشتماه ۱۴۰۲ تعداد ۴۵۴ زمینلرزه را ثبت کردند. این زمینلرزهها در نواحی مختلف ایران و نواحی مرزی رخداده و توسط شبکههای لرزهنگاری ثبت و تعیین محل شدهاند.
در اردیبهشتماه ۱۴۰۲ تعداد ۱۱ زمینلرزه با بزرگی بیش از ۴.۰ در داخل کشور توسط مرکز لرزهنگاری کشوری به ثبت رسیده است که بزرگترین آنها در روز جمعه ۸ اردیبهشتماه ساعت ۲:۰۹ در قدمگاه واقع در استان خراسان رضوی با بزرگی ۴.۷ در مقیاس امواج زمین رخ دادهاست.
از لحاظ آماری ۳۹۳ زمینلرزه با بزرگی کوچکتر از ۳، تعداد ۵۰ زمینلرزه با بزرگی بین ۳و۴ و تعداد ۱۱ زمینلرزه با بزرگی بین ۴ و ۵ بودهاست. استان خراسانرضوی با ۶۶ زمینلرزه ثبت شده دستگاهی بالاترین آمار زمینلرزه ثبت شده در اردیبهشتماه ۱۴۰۲ را به خود اختصاص دادهاست و پس از آن استانهای آذربایجان غربی و خراسان جنوبی به ترتیب با ۴۹ و ۴۹ زمینلرزه قرار دارند.
مرکز لرزهنگاری کشوری در اردیبهشتماه امسال ۶ زمینلرزه در استان تهران ثبت کردهاست که بزرگترین آنها با بزرگی ۳.۸ در مقیاس امواج درونی زمین در صفادشت بودهاست.