چرخه عمر یا دوره عمر (Life Cycle) از جمله اصطلاحات رایج در فضای مدیریت و کسبوکار است که با توجه به کلمه عمر (life) در چرخه عمر (Life-cycle) میتوان حدس زد که این مفهوم در زیستشناسی ریشه دارد. در واقع چرخه عمر نوعی مدل ذهنی است که از مشاهده دوره زندگی موجودات زنده الگوبرداری شده است. ساختار، توانمندیها، نقاط ضعف و نیازهای موجودات زنده در مراحل مختلف عمر آنها تغییر میکنند. همین توضیح را میتوان در بیرون از فضای زیستشناسی درباره افکار، نظریهها، بازار و سازمان نیز بهکار برد.
متناسب با همین موضوع مدیریت چرخه عمر (Product Lifecycle Management) نیز در حیطه بازاریابی مطرح میشود که مطابق با آن برای هر محصول جدیدی که وارد بازار شود، چرخهای قائل هستند که محصول در طول عمرش مراحل مختلف آن را طی میکند؛ مراحلی که هر کدام ویژگیهای خاصی دارند و نیازمند اقدامات ویژهای هستند تا سازمان را قادر سازد که به بهترین شکل از آن محصول سود ببرد.
این مراحل عبارتند از دوره معرفی، دوره رشد، دوره بلوغ و دوره افول. طبیعتاً هرکدام از این دورهها نیازمند استراتژی بازاریابی بهخصوص، ترکیب ویژهای از آمیخته بازاریابی و مدیریتی ویژه همان دوره است. بنابراین باید بپذیریم که شناسایی این چرخه اهمیت ویژهای دارد.
در ارتباط با مدیریت چرخه عمر فناوری در شرکت ارتباطات سیار ایران، طی گزارش سالانه هیئتمدیره به مجمع عمومی عادی سهامداران همراه اول سال مالی منتهی به ۲۹ اسفند ۱۴۰۰ به تشریح و توضیح استراتژیهای شرکت در این ارتباط پرداخته شد؛ موضوعی که در گزارش پیشرو به آن میپردازیم.
۵G رویکرد اصلی همراه اول در چرخه عمر
ارائه فناوریهای روز دنیا دغدغه اصلی اپراتور همراه اول در تعریف مأموریتهای سازمانی این شرکت بوده است. راهاندازی و ارائه فناوری ۵G نتیجه این استراتژی و بینش مدیران این شرکت است. هرچند سرعت و کیفیت اینترنت نتیجه لاینفک استفاده از فناوری ۵G برای تمامی مشترکان است؛ اما هدف اصلی از راهاندازی این فناوری تعریف یوزکیسهایی است که نیازمند اینترنت مافوق سریع برای عملیشدن هستند.
از جمله یوزکیسهایی که چنین شرایطی را میطلبند جراحی از راه دور است. یوزکیس جراحی از راه دور مبتنیبر تکنولوژی نسل پنج همراه اول که با ربات بومی جراح شرکت نوآوران رباتیک و پزشکی سینا ارائه شد، محصول برگزیده ششمین جشنواره نوآوری برتر ایرانی شد.
از دیگر یوزکیسهای آزمودهشده با استفاده از فناوری ۵G میتوان به پروژه خودروی متصل اشاره کرد. هوشمندسازی صنعت حملونقل شهری و بینشهری با هدف کاهش هزینهها، غلبه بر مشکلات زیستمحیطی ناشی از مصرف انرژی و در نهایت ایجاد بازارهای جدید در نتیحه اجرای پروژه خودروهای متصل هوشمند است.
بنابراین سمتوسوی اصلی برنامههای همراه اول حرکت بهسمت فناوریهای نوین و ارائه خدمات متنوع و فناورانه مبتنیبر آن است. همراه اول در مدیریت فرآیندهای منتهی به این برنامهها اقداماتی را صورت داده که در قالب مدیریت چرخه عمر و ارزیابی فناوری ارائه شده است که در ادامه میخوانید.
عناصر کلیدی در مدیریت چرخه عمر فناوری همراه اول
یکی از اصلیترین اقدامات همراه اول در مدیریت چرخه عمر فناوری مدیریت منابع فضا، برق و لینک رادیویی سایتهای همراه اول با هدف مدیریت منابع، هزینه و جلوگیری از جابهجایی سایتها بوده است.
شروع پروژه ۳G sunset در شهرهای مختلف کشور بهمنظور استفاده بهینه از فرکانس برای ارتقای سرعت ۴G از دیگر اقدامات همراه اول برای مدیریت چرخه عمر و ارزیابی فناوری بوده است. در این پروژه رویه اصلی گذر از فناوری ۳G و بهینهسازی زیرساختها برای عملیاتسازی نسلهای بالاتر مانند ۴G بوده است تا در نهایت به فناوری روز دنیا یعنی ۵G برسند.
از دیگر اقدامات مؤثر همراه اول برای مدیریت چرخه عمر بهسازی سایتهای شبکه همراه اول با هدف پایداری شبکه، خرید و فعالسازی فیچر BTS Power Saving با هدف کاهش مصرف برق سایتها و مدیریت مصرف انرژی و تقویت و تعویض دکلها بهمنظور افزایش پوشش و ترافیک بوده است.