با افزایش قیمت مرغ مردم به بازار رفته و مرغ کمیاب شد این درحالی است که با توجه به افزایش یارانه ها قیمت مرغ در بازار بالا رفت که حتی دولت هم نتوانست جلوی افزایش قیمت مرغ را بگیرد. با توجه به تدبیرات دولت قیمت مرغ کاهش خوبی را شاهد خواهد بود
رئیس انجمن پرورش دهندگان مرغ گوشتی گفت: پس از توزیع نهاده با ارز نیمایی در سامانه بازارگاه، دیگر مرغ با ارز ترجیحی در مرغداریها وجود ندارد.
آقای محمد یوسفی گفت: روزانه هزار تا هزار و ۲۰۰ تن مرغ در تهران توزیع میشود و قیمت کنونی هر کیلو مرغ در میدان بهمن، ۴۰ تا ۴۵ هزار تومان، در خرده فروشیها، ۴۵ تا ۵۰ هزار تومان است.
به گفته او، همچنین هر قطعه جوجه یکروزه که باید ۱۰ تا ۱۲ هزار تومان باشد، ۳ هزار تومان قیمت دارد که با استمرار این روند، تولیدکنندگان مرغ مادر قادر به ادامه تولید نخواهند بود.
رئیس انجمن پرورش دهندگان مرغ گوشتی میگوید: در واحدهای مرغداری، دیگر مرغی با ارز ترجیحی باقی نمانده و آنچه به بازار عرضه میشود، از محل ارز نیمایی است که بر این اساس، پیش بینی شده، قیمت مرغ به نرخ مصوب برسد.
طبق اعلام انجمن پرورش دهندگان مرغ گوشتی، قیمت کنونی هر کیلو مرغ زنده ۳۰ هزار تومان است که با مردمی سازی یارانهها و خرید نهاده با ارز ترجیحی، این قیمت باید واقعی شود. بررسیها از سطح بازار نیز نشان میدهد، قیمت مرغ گرم در خرده فروشیها رو به افزایش است.
قیمت مرغ وارداتی چقدر است؟
قیمت هرکیلوگرم مرغ در بازار در محدود ۵۴ هزار تومان است که هنوز به حداکثر قیمت مصوب ۵۹۸۰۰ تومانی خود نرسیده است؛ هرچند بر اساس گزارشهای میدانی این محصول در برخی نقاط تهران به شکل غیرقانونی تا ۶۴ هزار تومان نیز به فروش می رسد.
در حالی که قیمت مصوب مرغ و حتی قیمت های فعلی این محصول در بازار، مورد اعتراض مرغداران قرار گرفته است، خبر رسید شرکت پشیتبانی امور دام قیمت مرغ های وارداتی منجمد را ۱۴ هزار تومان اعلام کرد؛ هرچند دبیر انجمن تأمینکنندگان فرآورده خام دامی نیز قیمت تمامشده مرغ را بیشتر از این دانست و اظهار کرد: با توجه به افزایش هزینههای تولید قیمت هرکیلوگرم از این محصول به ۱۶ هزار تومان رسیده است.
قیمت مرغ منجمد وارداتی ۱۴ یا ۱۶ هزار تومانی (با احتساب هزینه های واردات) تفاوت عمیقی با قیمت این محصول در ایران دارد.
با نگاهی به قیمت های روز جهانی نیز مشخص می شود که قیمت هر کیلوگرم مرغ در آرژانتین به عنوان ارزان ترین کشور ۱.۳۹ دلار و هنگکنک به عنوان گران قیمت ترین ۱۱ .۱۷ دلار است و این محصول در کشور همسایه ترکیه ۱.۹۷ دلار و پاکستان ۱.۸۳ دلار است.
با در نظر گرفتن قیمت دلار نیمایی ۲۶ هزار و ۲۰۰ تومان در حال حاضر قیمت هر کیلوگرم مرغ آرژانتینی ۳۶ هزار و ۴۰۰ تومان و ترکیه ای ۵۱ هزار و ۶۰۰ تومان می شود که سنخیتی با قیمتهای یاد شده ندارد.
بر اساس پیگیریهای انجام شده از انجمن تأمینکنندگان فرآورده خام دامی مشخص شد که تعیین قیمت فروش ۱۴ هزار تومانی برای مرغ های منجمد وارداتی مربوط به مرغهایی است که ستاد تنظیم بازار در اسفند ۱۳۹۹ مصوب کرده و با ارز ترجیحی ۴۲۰۰ تومانی به کشور وارد شده است.
از فروردین ماه سال ۱۴۰۰ که واردات مرغ منجمد در دستور کار قرار گرفت حدود ۱۷۰ تا ۱۸۰ هزار تن مرغ منجمد از کشورهای ترکیه و برزیل تخصیص و تامین ارز شده و بخش عمده آن وارد کشور شده است اما به رغم پیگیریهای فراوان، واردکنندگان از روند قیمت گذاری و همچنین نحوه پرداخت بهای کالای تحویلی توسط شرکت پشتیبانی امور دام ناراضی هستند.
در همین زمینه احمد شاد، دبیر انجمن تامین کنندگان فرآوردههای خام دامی در خصوص قیمت گذاری مرغ منجمد وارداتی گفت: محدودیت توان ذخیره سازی و واردات حجم زیادی از مرغ منجمد در زمان محدود در کنار اتفاقاتی نظیر جنگ روسیه و اوکراین و اجرای طرح مردمی سازی یارانه ها باعث شد قیمت تمام شده واردات مرغ افزایش یابد اما قیمتهای (هرکیلوگرم ۱۴ هزار تومان) اعلامی جوابگوی هزینههای واردات نیست.
وی خاطرنشان کرد: گران بودن عوارض وزارت راه برای کامیونهای خارجی، هزینههای مربوط به ذبح شرعی، هزینههای حمل محمولهها برای آزمایش به استانهای دیگر (به دلیل نبود آزمایشگاههای مناسب در مرز بازرگان)، افزایش هزینههای انتقال ارز با توجه به ارز تخصیصی و عدم گنجایش سردخانههای شرکت پشتیبانی امور دام برای این حجم از واردات مرغ باعث شده قیمت تمام شده مرغ منجمد وارداتی حدود ۱۶ هزار تومان باشد.
شاد افزود: به نظر می رسد قیمت تمام شده مرغهای وارداتی شرکت پشتیبانی امور دام هم در همین محدوده باشد اما قیمت خرید اعلامی از سوی این شرکت کمتر از قیمت تمام شده واردات است.
دبیر انجمن تامین کنندگان فرآورده های خام دامی با اشاره به وضعیت پرداخت شرکت پشتیبانی امور دام از فروردین ماه ۱۴۰۰ گفت: شرکت پشتیبانی امور دام به ازای تحویل هر کیلوگرم مرغ منجمد وارداتی تنها ۱۲ هزار تومان به صورت علی الحساب به تامین کنندگان پرداخته است و معلوم نیست طلب آنان از شرکت پشتیبانی چه زمانی وصول می شود و همین امر نیز فشار زیادی را برای تامین نقدینگی به تجار وارد کرده است.
وی متذکر شد: در قیمتهای اعلامی شرکت پشتیبانی امور دام عملا سودی نصیب تامین کنندگان نمی شود در حالی که قیمتهای فروش مرغ منجمد وارداتی که در انحصار شرکت پشتیبانی امور دام است به مراتب بالاتر از قیمت خرید است و توزیع کنندگان همین مرغ در میادین و مراکز عرضه سود مناسبی دارند.
شاد تصریح کرد: با توجه به حجم واردات مرغ منجمد و همچنین خرید مرغ مازاد مرغداران پس از اجرای طرح مردمی سازی یارانه ها در اردیبهشت ماه به نظر می رسد ذخیره مرغ منجمد در کشور در حداکثر ممکن باشد اما به دلیل کاهش مصرف مرغ در کشور طی ماههای اخیر باید منتظر ماند و دید شرکت پشتیبانی امور دام برای جلوگیری از انقلاب تاریخ مصرف این حجم از مرغ ذخیره شده در کشور چه تدبیری اندیشیده است.
بنابر این گزارش شرکت پشتیبانی امور دام پیش از این قیمت هرکیلوگرم مرغ منجمد وارداتی را حدود هرکیلوگرم ۱۴ هزار تومان اعلام کرده بود. قیمت هر کیلوگرم مرغ گرم در بازار ۵۴ هزار تومان است.