روش های آزادسازی سهام عدالت
دو روش برای آزادسازی سهام عدالت اعلام شده که سهامداران میتوانند به صورت استفاده از روش سهامداری مستقیم و استفاده از روش سهامداری غیرمستقیم سهام خود را بفروشند.
استفاده از روش سهامداری مستقیم
سهامدار محترم سهامعدالت، در صورت انتخاب آزادسازی به روش مستقیم، مالکیت و مدیریت سهامعدالت بهصورت مستقیم و بدون واسطه با لحاظ مراتب ذیل به شما تخصیص و انتقال مییابد:
۱- به میزان سهام تخصیصیافته به هر فرد در شرکتهای سرمایه پذیر سهامعدالت و بهتناسب ارزش مقطع واگذاری، تعدادی از سهام ۳۶ شرکت بورسی به شما تخصیص خواهد یافت. علاوه بر آن، این دسته از سهامداران سهام عدالت، به ازای سهام شرکتهای غیر بورسی سرمایهپذیر سهام عدالت، سهام شرکتهای سرمایهگذاری استانی را نیز دریافت خواهند نمود.
۲- در این حالت مسئولیت حفظ، نگهداری و مدیریت سهام اختصاصیافته به عهده سهامدار بوده و در راستای حفظ ارزش سهام تخصیصیافته، قابلیت نقلوانتقال سهام مزبور به غیر و فروش آن بر اساس محدودیتهای زمانی و مقداری تعیینشده توسط شورای عالی بورس صورت خواهد گرفت.
۳- مطابق قانون تجارت شما سهامدار محسوب شده و از مزایای سهام تخصیصیافته ازجمله سود و … بهرهمند خواهید شد.
۴- خاطرنشان میسازد دو ماه پس از تاریخ انتخاب روش مذکور میتوانید با مراجعه به سامانه جامع اطلاعات مشتریان (سجام) از تعداد سهام تخصیصیافته نزد شرکتهای سرمایهپذیر سهام عدالت مطلع شوید.
۵- شایانذکر است بهرهمندی از خدمات قابلارائه ازجمله ایجاد امکان معامله پذیری سهام تخصیصیافته در آینده منوط به مراجعه به سامانه سجام، ثبتنام و احراز هویت در مراکز تعیینشده میباشد.
استفاده از روش سهامداری غیرمستقیم
سهامدار محترم سهامعدالت، در صورت انتخاب آزادسازی به روش غیرمستقیم، مالکیت و مدیریت سهامعدالت شما با لحاظ مراتب ذیل از طریق شرکتهای سرمایهگذاری استانی ساماندهی خواهد شد و شما حق انتقال به غیر و دخل و تصرف در آن را نخواهید داشت.
۱- با این تفویض اختیار، سهام شرکتهای سرمایه پذیر سهامعدالت متعلق به شما توسط شرکتهای سرمایهگذاری استانی ساماندهی خواهد شد.
۲- سهام مزبور در قالب صندوقهای سرمایهگذاری قابل معامله (۷۰%) و صندوقهای سرمایهگذاری پروژه استانی (۳۰%) ساماندهی خواهد شد.
اقدامات مربوط به آزادسازی عدالت تا پایان تابستان به پایان میرسد
علیرضا صالح در گفتگو با خبرنگار ایرنا به آزادسازی سهام عدالت اشاره کرد و گفت: در مرحله نخست یک ماه به مردم برای تصمیمگیری فرصت میدهیم و بعد از آن اقدامات مربوط به بورس و باقی کارها در دستور کار قرار میگیرد.
وی ادامه داد: از فردا یک دسترسی را برای مردم آماده میکنیم و در اختیار آنها قرار میدهیم تا اعلام کنند که آیا میخواهند سهام عدالت در اختیار خودشان باشد و خود نسبت به سهام مدیریت و مالکیت داشته باشند و یا به دنبال این هستند تا به صورت غیرمستقیم از طریق شرکتهای سرمایهگذاری استانی مورد معامله قرار بگیرند.
صالح خاطرنشان کرد: زمانی که به نتیجه کلی رسیدیم افرادی که بخواهند به صورت مستقیم نسبت به سهام خود مدیریت داشته با شند آن را در اختیارشان قرا میدهیم.
رییس سازمان خصوصی سازی با تاکید بر اینکه ساز و کار شورای عالی بورس را باید در خصوص نحوه معاملات سهام عدالت مدنظر قرار داد، افزود: ممکن است شورای عالی بورس در این زمینه محدودیتهایی را اعمال کند، اما بعد از تصویب تصمیمات اتخاذ شده از سوی شورای عالی بورس آن را به عموم مردم ابلاغ خواهیم کرد.
وی اظهار داشت: افرادی که به دنبال این هستند تا سهامشان در شرکت سرمایه گذاری استانی قرارگیرد آن را وارد ضمن ورود به بورس، در اختیار مردم قرار میدهیم که از این طریق سهام عدالت قابلیت خرید و فروش پیدا خواهد کرد.
رییس سازمان خصوصی سازی اظهار داشت: تا پایان تابستان همه کارهای مربوطه به آزادسازی سهام عدالت را انجام خواهیم داد و زودتر از آبان ماه که وعده آن را داده بودیم این کار را به اتمام میرسانیم.
مردم از چه روزی میتوانند سهام عدالت را به مالکیت خود درآورند؟
از چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت مشمولان میتوانند به سامانه سهام عدالت www.samanese.ir مراجعه و سهام شرکتهای سهام عدالت را به مالکیت خود در بیاورند. این افراد میتوانند با کد ملی خود وارد سامانه شوند.
وی افزود: به تناسب سهام مشمولان به بورس اعلام و سهام به نام خود مردم میشود. اما از مردم میخواهیم همگی ورود نکنند تا ترافیک در سامانه رخ ندهد.
صالح گفت: توصیه به فروش سهام نمیکنیم چرا که بازده وضعیت بورس بسیار مطلوب است. اما این اجازه را با برنامهریزی و تعیین سازوکار توسط شورای عالی بورس به دارندگان سهامها میدهیم که سهام خودرا بفروشند.
این مقام مسئول تاکید کرد: از سال ۹۵ تا ۹۷ سود سهام به مردم پرداخت شد و از سال ۹۷ به بعد طرح آزادسازی سهام در مجلس بود و در نهایت با اجازه رهبر معظم انقلاب با سرعت بالا این امر عملیاتی میشود.
وی بیان کرد: با ورود مردم برای اعلام آمادگی ظرف مدت یک ماه سهامها را به نام مردم خواهیم کرد و مابقی افرادی که مالکیت را به نام خود نزدند سهامدار شرکتهای دارای سهام عدالت خواهند بود.
رئیس سازمان خصوصیسازی از آینده درخشانتر بورس خبر داد و گفت: فعلا مردم به فروش سهام اقدام نکنند چرا که بازار سرمایه درخشان است و با ورود ۵۰ میلیون سهامدار سهام عدالت به بورس وضعیت بهتر هم خواهد شد.
سهام عدالت چقدر می ارزد؟
در خصوص مبلغ سهام عدالت طی ماههای گذشته اظهارات مختلفی بیان شده است که رسمیترین آن اظهارات اسحاق جهانگیری بود. جهانگیری در یک گفتگو در خصوص ارزش سهام عدالت گفت: امروز ارزش سهام عدالتی که در دست مردم است ۸ برابر شده است. با این اوصاف اگر این عدد را قبول کنیم یعنی سهام عدالت مردم عادی که ۵۳۰ هزار تومان بوده الان ۴ میلیون تومان شده است و سهام عدالت اقشار تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی که یک میلیون تومان ارزش داشت امروز ۸ میلیون تومان میارزشد.
با این اوصاف ارزش سهام عدالت بر اسا بعد خانوار به این صورت خواهد بود:
بعد خانوار |
ارزش سهام عدالت |
یک نفره |
4 میلیون تومان |
دو نفره |
8 میلیون تومان |
سه نفره |
12 میلیون تومان |
چهار نفره |
16 میلیون تومان |
پنج نفره |
20 میلیون تومان |
شش نفره |
24 میلیون تومان |
7 نفره |
28 میلیون تومان |
8 نفره |
32 میلیون تومان |
9 نفره |
36 میلیون تومان |
ارزش واقعی سهام عدالت در سال ۹۹
در برابر برخی کارشناسان معتقدند ارزش سهام عدالت ۱۰ برابر شده است و این یعنی ارزش سهام افراد عادی ۵ و کمیته امداد و بهزیستی ۱۰ میلیون تومان میشود.