افزایش قیمت دلار در کشور ما تأثیر بسیار زیادی بر بخشهای مختلف اقتصادی دارد. به عنوان مثال، صنعت داخلی با افزایش قیمت دلار مواجه است و برخی از صنایع نیز از فروش خود وابسته به واردات قطعات و تجهیزات هستند و به همین دلیل هزینههای آنها افزایش یافته و در نهایت برای مصرفکننده قیمت بالاتری دارند.همچنین، افزایش قیمت دلار باعث افزایش قیمت کالاهای پایه مانند غذا، لباس، لوازم الکترونیکی و ... شده است. بسیاری از کسبوکارها نیز با افزایش قیمت دلار، قادر به تأمین مواد اولیه خود نیستند و این مسئله باعث ایجاد مشکلاتی برای آنها شده است. همچنین، برخی از شرکتها از انتقال هزینههای افزایش قیمت دلار به مصرفکننده خودداری میکنند و در نتیجه با کاهش سود یا حتی تعطیلی مواجه میشوند.به طور کلی، افزایش قیمت دلار باعث افزایش مشکلات اقتصادی برای کشور و مردم شده است و نیاز به راهحلهای جدی برای مقابله با این مسئله وجود دارد.
در یک ماهه فروردین ۱۴۰۲ قیمت دلار در حالت قفلشدگی، در پلههای ابتدایی کانال ۵۰ هزار تومانی قرار داشت. اسکناس آمریکایی ۱۴ فروردین ۱۴۰۲، درست بعد از پایان تعطیلات نوروز با قیمت ۵۱ هزار و ۵۱۰ تومان باز شد و بعد از گذشت ۱۵ روز با قیمت ۵۱ هزار و ۴۰۵ تومان در ۳۱ فروردین به کار خود پایان داد.
کارشناسان اقتصادی سیاستهای دولت برای مهار قیمت دلار را عاملی برای پرش فنر این اسکناس آمریکایی در ماههای بعدی سال میدانند. آنها معتقدند مولفههای موثر بر قیمت دلار تغییری نکرده و عاملی خارج از شرایط اقتصادی، بازار این ارز آمریکایی را به شکل دستوری مدیریت میکند.
تحلیلگران بازارهای مالی اردیبهشتماه را فصل خروج بازارهای مالی از چرت بهاری سال جدید میدانند. ماه رمضان به پایان میرسد و بازار معاملات پویاتر میشود، از سوی دیگر برخی معاملهگران امید دارند نقدینگی آزاد شده از بازار خودرو روانه بازار ارز شود.
کارشناسان اما روند دلار را چگونه پیشبینی میکنند؟
تورم ملاک محاسبه قیمت دلار
درباره ثبات قیمت دلار فردین آقابزرگی کارشناس بازار سرمایه به تجارتنیوز گفت: «آینده بازار ارز قابلیت پیشبینی ندارد. زیرا دولت تنها بازیگر بازار ارز در کشور است و با خبردرمانی بازار ارز کنترل نمیشود.»
وی قیمت دلار را با توجه به تورم ۴۰ درصدی بالاتر از قیمتهای فعلی اعلام کرد و گفت: «دولت به هر ابزار ممکن تا الان مانع تحقق قیمت دلار واقعی شده است.»
او با اشاره به رشد اقتصادی یک درصدی کشور خاطرنشان کرد: «پیشبینی این رشد در برنامه توسعه، چهار درصد بوده است. این در حالی است که ما نفت هم فروختیم، بنابراین معیار و مبنای محاسبه قیمت دلار بعد از عرضه و تقاضا باید تورم باشد.»
خاطرهی دور برگشت اسکناس آمریکایی
علی طباطبایی، کارشناس بازارهای مالی با اشاره به اینکه قیمت دلار تنها با یک خبر خوب و متفاوت میتواند به کانالهای قیمتی پایینتر ورود کند به تجارتنیوز گفت: «روند فعلی قیمت دلار را منطبق با یک خبر خوب میبینم. اگر چنین خبری اتفاق نیفتد قیمت این اسکناس دوباره در مسیر افزایشی قرار میگیرد.»
وی خاطرنشان کرد: «در کانالهای فعلی، برگشت قیمت دلار دور از انتظار است. اگر اتفاق و خبری در راه نباشد دلار میتواند در سه ماه اول سال جاری تا کانالهای قیمتی بالاتر نیز ورود کند.»
این کارشناس اقتصادی کف قیمت دلار را ۴۵ هزار تومان پیشبینی کرد و گفت: «شرط کاهش شدید قیمت دلار توافق برجام است و در صورت انجام توافق، میتوان امید داشت تا یک سال آینده، قیمت اسکناس آمریکایی به نیمه کانال ۳۰ هزار تومانی برگردد. در غیر این صورت در کانال فعلی نوسان خواهد داشت.»
جهش دلار با رشد نقدینگی
همچنین جواد فلاحیان کارشناس اقتصادی با اشاره به روند باثبات قیمت دلار در بازار آزاد در فروردینماه به تجارتنیوز گفت: «روند قیمت دلار ناشی از اخبار مثبت سیاسی نظیر مذاکرات هستهای در تهران و توافق ایران با عربستان است. این موضوعات باعث افت هیجانات اولیه در بازار شده است. اما باید توجه داشت اگر اخبار مساعد سیاسی روانه بازار نشود، دلار میتواند به راحتی در کانالهای بالاترِ قیمتی قرار بگیرد.»
وی با اشاره به ایجاد هیجان و افزایش تقاضا در تمام بازارها، متعاقب افزایش قیمت دلار تاکید کرد: «باید توجه داشت که این هیجان، مختص دلار و طلا نیست. مردم به طور طبیعی در برابر کاهش ارزش پول ملی از افت ارزش داراییهایشان محافظت میکنند.»
فلاحیان با اشاره به قیمت ۶۰ هزار تومانی دلار در روزهای پایانی سال گذشته خاطر نشان کرد: قطعا در سال جاری اگر نقدینگی کنترل نشود، شاهد قیمتهای بالاتری برای اسکناس آمریکایی خواهیم بود.»
این کارشناس اقتصادی با تاکید بر تاثیر موضوعات کلان اقتصادی بر قیمت دلار گفت: «با توجه به موضوعات کلان اقتصادی، نقدینگی و افزایش پایه پولی، محدوده ۴۵ تا ۵۰ هزار تومانی می تواند محدوده معقولی برای این اسکناس آمریکایی باشد و ارزش ذاتی دلار همین محدوده است.»
چارهای جز صعود نیست
در همین راستا مجتبی دیبا کارشناس اقتصادی قیمت ۴۶ هزار تومانی را منطقه تعادلی برای دلار عنوان کرد و به تجارتنیوز گفت: «قیمتِ بسیار خوشبینانه برای اسکناس آمریکایی، ۳۲ هزار تومان است. این در حالی است که در مورد برجام، مذاکرات قوی و بسیار خوبی اتفاق بیافتد. دلار به کشور سرازیر شود و تنشها به طور کامل از روابط سیاسی کنار رود.»
این کارشناس اقتصادی با اشاره به تعیین قیمت دلار در بلندمدت گفت: «برمبنای حجم نقدینگی و چشمانداز دولت برای فروش نفت، قیمت دلار در بلندمدت تعیین میشود. اما فعلا با اخبار و اطلاعاتی که شاهد آن هستیم نمیتوانیم بلندمدت را پیشبینی کنیم و رویدادها باید قدم به قدم تحلیل شود.»
وی همچنین با اشاره به لایجه بودجه 1402 در مجلس خاطرنشان کرد: «با توجه به کسری بودجه و پیشبینی تورم 40 تا 60 درصدی برای سال جاری، به نظر میرسد راهی جز صعود در بازارهای مالی نمیتوان متصور بود.»
زنجیر مذاکرات هستهای بر پای دلار
علی صادقین کارشناس اقتصادی با اشاره به بازار کمتحرک دلار در روزهای اخیر و تاکید بر روند کوتاهمدت ثبات فعلی، به تجارتنیوز گفت: « فعلا قیمت دلار با توجه به شرایط آرام سیاسی میتواند بین ۴۸ تا ۵۲ هزار تومان نوسان داشته باشد.»
وی با اشاره به پولی که در بازار بورس روانه شده و رونق بازار سرمایه خاطرنشان کرد: « قیمت دلار در کوتاهمدت باثبات است؛ اما ادامه این روند در میانمدت و بلندمدت به گزارش ابتدای خرداد آژانس بینالمللی انرژی اتمی در مورد فعالیتهای هستهای ایران بستگی دارد.»
این کارشناس اقتصادی گفت: «به نظر میرسد تا زمان گزارش آژانس انرژی اتمی، اخبار سیاسی اثرگذاری نخواهیم داشت و نوسان قیمت دلار میتواند به صورت اندک و در محدوده ذکر شده باشد.»
وی تعیین روند بلندمدت اسکناس آمریکایی در طولانی مدت و تا پایان سال را وابسته به جلسه شورای حکام و نتایج این نشست عنوان کرد.