کاهش قیمت دلار به معنای کاهش ارزش دلار نسبت به واحد پول دیگر است. قیمت دلار در بسیاری از کشورها مورد توجه قرار میگیرد زیرا تاثیر بسیاری بر اقتصاد و زندگی مردم دارد.
برخی روشهایی که میتواند به کاهش قیمت دلار منجر شود عبارتند از:
۱- افزایش صادرات: صادرات محصولات کشور به سایر کشورها باعث بالا رفتن فروش و بهبود معاملات مالیاتی میشود که در نهایت باعث کاهش فشار بر ارزش قیمت دلار میشود.
۲- کاهش واردات: مقابله با ورود بیشتر کالاها از خارج از کشور که میتواند باعث افزایش قیمتها شود، به کاهش قیمت دلار از سوی مردم و دولت برای خرید کالاهای خارجی منجر میشود.
۳- بالا رفتن نرخ سود بانکی: در صورتی که بانکها به مشتریان خود نرخ سود بالاتری اعطا کنند، مردم ممکن است تمایل داشته باشند به جای نگه داری پول در دلار، آن را در بانک قرار دهند و سپردههای بیشتری به بانکها بدهکار شوند. این موضوع باعث کاهش فشار بر ارزش دلار میشود.
۴- افزایش نرخ بهره برای سرمایهگذاری: با افزایش نرخ بهره برای سرمایهگذاران، مردم تمایل دارند بجای سرمایهگذاری در بازار ارز، سرمایهگذاری در مناطق دیگری مانند بورس و با
قیمت دلار و یورو امروز در صرافی بانک ملی ایران اعلام شد.
براین اساس قیمت خرید دلار آمریکا ۴۱,۵۴۰ (چهل و یک هزار و پانصد و چهل تومان) و قیمت فروش دلار آمریکا ۴۱,۹۶۰ (چهل و یک هزار و نهصد و شصت تومان) اعلام شد.
همچنین قیمت خرید یورو ۴۵,۹۰۲ (چهل و پنج هزار و نهصد و دو تومان) و قیمت فروش یورو ۴۶,۳۶۵ (چهل و شش هزار و سیصد و شصت و پنج تومان) است.
روز گذشته اسکناس آمریکایی سد مقاومت ۲۵ روزه ۵۱ هزار تومانی را شکست. قیمت دلار در آخرین روزهای نخستین هفته اردیبهشت با افزایش ۵۰۰ تومانی قیمت، وارد کانال ۵۲ هزار تومانی شد و در پله دوم این محدوده قرار گرفت.
تحلیلگران اقتصادی انتظارات تورمی سال جاری را افزایشی توصیف میکنند. آنها معتقدند تورم موجود کف تورم امسال است. با این دیدگاه، معاملهگران بازار ارز روند دلار را برای اردیبهشت افزایشی میبینند.
معاملهگران افزایشی امید دارند بازار اردیبهشت برای دلار داغتر شود و روند معاملات برای قیمت دلار وضوح بیشتری بگیرد.
سدسازی به جای درمان
در همین راستا برزو حقشناس کارشناس اقتصادی با تاکید بر رفتار دولت و تاثیر تورم در بازارهای مالی به تجارتنیوز گفت: «قیمت دلار را در سال جاری از دو دیدگاه میتوان بررسی کرد. فعلا روابطمان با کشورهای همسایه عادی است که در این صورت دلار رشد مداوم و آهستهای خواهد داشت. اما اگر مقداری تنشهای سیاسی تشدید شود قیمت دلار با شیب صعودی کانال عوض میکند.»
وی با اشاره به اینکه فعلا گزاره اول پابرجاست خاطرنشان کرد: «در حوزه برجام خبری نیست و این موضوع نگرانکننده است. اما در ارتباط با کشورهای منطقه، روابط مقداری بهتر شده است؛ از همین رو دلار هم رشد خیلی آهستهای دارد و در کریدور ۵۰ هزار تومانی نوسان دارد.»
این کارشناس اقتصادی افزود: «امروز قیمت دلار کمی به سمت مثبت شدن رفته و شیب صعودی گرفته است. مولفههای تاثیرگذار بر تورم و قیمت دلار فعال است و بیشتر هم میشوند.»
وی گفت: «سیاستهای پولی غلط، بیانضباطی مالی دولت، ناترازی بانکها و کسری بودجه در حال تشدید شدن است و اقدام موثر دولتی را نیز در این حوزه شاهد نیستیم. سیاستگذار به جای اینکه علت را درمان کند دنبال سدسازی زوری است.»
حقشناس با تاکید براینکه سیاستگذار به دنبال سرپوش گذاشتن بر دلایل تورم است تاکید کرد: «مثلا در حوزه مسکن آمار نمیدهند، اما چون در حوزه سیاستهای بینالمللی تنش تشدید نشده دلار حرکت قوی نکرده است در صورتی که مقداری تنشها تشدید شوند شیب صعودی قیمت دلار تندتر خواهد شد.»
وی خاطر نشان کرد: «دلار در کف ۵۰ هزار تومانی کف سازی کرده است و شکست کانال ۵۲ هزار تومانی میتواند دلار را به قیمتهای بالاتر سوق دهد.»