به گزارش شمانیوز، مجید عمویی معاون پژوهش و توسعه تکنولوژی شرکت دانشبنیان راشا در حاشیه برگزاری چهارمین نمایشگاه ملی فولاد ایران که در هتل المپیک برگزار شد در یک گفتوگوی اختصاصی با خبرنگار شمانیوز، گفت: اهم برنامه های راشا در سال ۱۴۰۱ توسعه تکنولوژی فرآوری سرباره کوره های قوس الکتریکی و تجاری سازی آن بود که خوشبختانه موفق شدیم خط فناورانه فرآوری سربارههای کورههای قوس الکتریکی را به بازار ارائه نماییم. همچنین هوشمند سازی کاربردی خطوط تولید در زنجیره تولید آهن و فولاد از دیگر برنامه های مصوب راشا در سال 1401 بود که به عنوان اولین پروژه اجرایی شرکت در سال 1401 پروژه هوشمند سازی مدارهای آسیا کنی واحدهای گندله سازی تعریف و با موفقیت اجرایی گردید و در حال حاضر ترند آنلاین عدد بلین کنسانتره خروجی از آسیا با دقت بالای 96 درصد در دسترس قرار گرفته و رخداد خفگی آسیا 15 دقیقه قبل از وقوع اطلاع رسانی می گردد.
وی درباره ادامه برنامههای شرکت راشا در راستای توسعه تکنولوژی در سال ۱۴۰۲، گفت: امیدواریم تکنولوژی آهنسازی نسل سوم که یکی از پروژههایی است که از دو سال پیش کار بر روی آن با جدیت آغاز شده را به سرانجام برسانیم و به یک محصول قابل ارائه به مارکت تبدیل کنیم. آهنسازی نسل سوم، تکنولوژی جدیدی است که از طریق آن سنگ آهن های کمعیار و بدعیار غیرمغناطیسی (هماتیتی) به گونه ای اقتصادی قابلیت ورود به زنجیره تولید آهن و فولاد را خواهند داشت و یکی از راهکارهای اساسی رفع چالش تامین خوراک برای تولید آهن و فولاد کشور محسوب می گردد. همچنین این امکان وجود دارد که پسماندهای موجود در زنجیره تولید آهن و فولاد نظیر باطله های معدن، لجن های آهن سازی بخشی از سرباره های کوره های قوس الکتریکی از طریق این تکنولوژی به عنوان خوراک مجدد مورد استفاده قرار گرفته و عملا تولید فولاد بدون پسماند محقق گردد. این تکنولوژی یک فناوری حرارتی بر پایه احیای کامل بر دمای نیمهجامد میباشد که فاز مطالعاتی و آزمایشگاهی آن طی دوسال گذشته با موفقیت طی شده و اخیرا نیز طی قراردادی با یکی از شرکت های مطرح سازنده کورههای حرارتی نیمهصنعتی کشور در حال ساخت کورهای اختصاصی برای نهاییسازی توسعه این تکنولوژی هستیم و امیدواریم در سال ۱۴۰۲ ضمن تکمیل سازی توسعه این تکنولوژی، یکی از برجستهترین کارهایی باشد که بتوانیم به عنوان یک دستاورد فناورانه و دانش بنیان به بازار تولید آهن و فولاد کشور معرفی نماییم.
عضو هیئت مدیره شرکت دانش بنیان راشا با اشاره به اهمیت تحقق تولید فولاد سبز در زنجیره این صنعت، بیان داشت: در راستای تحقق تولید فولاد سبز که یکی الزامات ضروری در زنجیره تولید آهن و فولاد میباشد، شرکت کاوشگران صنایع معدنی راشا به عنوان یک شرکت دانش بنیان و فناورمحور این موضوع را با جدیت و با رویکردی فنی و اقتصادی و منطبق با شرایط اقلیمی کشور طی پروژه ای راهبردی در دست اقدام دارد.
پس از تکمیل مطالعات و بررسی های پایه و پایش پراکندگی آلایندگی طی زنجیره تولید آهن و فولاد از معدن تا محصول، سیاست جذب کربن اقتصادی و سازگارترین روش برای تحقق تولید فولاد سبز در کشور شناخته شده و بر آن اساس مجهز شدن واحدهای تولید آهن اسفنجی به بخش جذب کربن از اولویت های تحقق تولید فولادسبز کشور (گام اول) شناسایی شده و در حال حاضر ضمن بررسی تکنولوژی های موجود و شرکت های ارائه دهنده این تکنولوژی ها، فرآیند شبیه سازی آن با تکیه بر تیم های متخصص در این حوزه آغاز گردیده است و امیدواریم پس از تکمیل فاز شبیه سازی، تا پایان سال 1402 بتوانیم عملیات ساخت یک پایلوت نیمه صنعتی برای جذب کربن از واحدهای احیا مستقیم را آغاز نماییم.
عمویی به بیان رویکردهای این شرکت در حفظ محیط زیست پرداخت و افزود: عمدتا با دو رویکرد تحقق تولید فولادسبز با سیاست جذب کربن و بازیابی انرژی و فرآوری پسماندهای زنجیره تولید آهن و فولاد در مبحث ارتقای زیست سازگاری تولید فولاد وارد شده ایم.
از جمله پروژه های در دست شرکت راشا در این حوزه پس از تجهیز واحدهای احیا به جذب کربن به شناسایی موارد بازیابی انرژی طی زنجیره تولید آهن و فولاد نظیر بازیابی انرژی از خروجی واحدهای احیا، گازهای خروجی کوره های قوس الکتریکی در واحد های فولادسازی و بازیابی بخشی از انرژی در حال اتلاف همراه با سرباره مذاب در حال تخلیه از کوره های قوس الکتریکی، نام برد.
وی رویکرد دوم شرکت دانش بنیان راشا در حوزه حفاظت از محیط زیست را مبحث بازیابی پسماندهای صنعت آهن و فولاد بیان و تصریح کرد: پس از تجاری سازی خطوط فرآوری سرباره کوره های قوس الکتریکی به گونه ای کاملا اقتصادی که با موفقیت هر چه تمام تر اجرایی گردیده و انشالله بزودی شاهد احداث چندین خط فرآوری و هر یک با ظرفیت 300 هزار تن در سال خواهیم بود، راهکار جامع مدیریت و فرآوری لجن واحدهای احیا، غبارهای سیستم شارژ و کوره قوس الکتریکی و پوسته های اکسیدی خطوط ریخته گری و نورد فاز مطالعاتی را طی کرده و در مرحله فاز آزمایشگاهی قرار دارد و نتایج نیز بسیار جذاب و امیدوار کننده است و تحقق تولید فولاد بدون پسماند از اولویت های این پروژه است.
همچنین فاز آزمایشگاهی فرآوری گرم سرباره و امکان سنجی استحصال هیدروژن تمیز از آن به عنوان محصولی جانبی در دست اقدام قرار داشته و در مقیاس آزمایشگاهی تجهیزاتی نیز ساخته شده و در حال کار است.
معاون طرح و توسعه شرکت راشا، شرکت صنعتی و معدنی گلگهر را از میان سهامداران به عنوان حامی اصلی این شرکت نام برد که بیش از پنج قرارداد فعال در این زمینه با شرکت دانش بنیان کاوشگران صنایع معدنی راشا منعقد نموده است و عنوان کرد دغدغه تحقق تولید دانش بنیان در زنجیره تولید آهن و فولاد در نگاه مدیریتی مجموعه گل گهر از اهمیت بالایی برخوردار است و این رویکرد قابل ستایش است.
عمویی در پایان ابراز امیدواری نمود با نهادینه شدن فرهنگ حمایت از دستاوردهای دانش بنیان و فاصله گرفتن از نگاه کوتاه مدتی و رکورد محور که آفت بزرگی برای صنعت فولاد کشور محسوب می شود، شاهد ارتقای کیفی و اقتصادی این صنعت باشیم و تنها در این صورت است که صنعت فولاد می تواند نقش پررنگی در ارتقای شاخص های اقتصادی کشور داشته باشد.