انتشار خبر راهاندازی سامانه فروش یکپارچه خودرو در آینده نزدیک، این ابهام را ایجاد کرده که آیا وزارت صمت از وعده پیشین خود مبنی بر حذف قرعهکشی عقبنشینی کرده است؟ خود این وزارتخانه موضوع را تکذیب و تاکید میکند که برای حذف این فرایند، مصمم است.
روز عید فطر (۱۳ اردیبهشت) بود که رسانهها از صدور بخشنامهای جدید برای راهاندازی سامانه فروش یکپارچه خودرو در آینده نزدیک، خبر دادند.
آنگونه که ایرنا گزارش داده بود، سیدرضا فاطمی امین، وزیر صنعت، معدن و تجارت اعلام کرد: همه خودروسازها از ۱۸ اردیبهشت هرگونه عرضه خودرو را صرفا از طریق سامانه متمرکز قرعهکشی انجام دهند تا ضمن ایجاد شفافیت، امکان عرضه عادلانهتر برای همه خودروهای تولیدی فراهم شود.
او در بخشنامهای خطاب به سازمان حمایت اعلام کرد: تا زمان ایجاد توازن در عرضه و تقاضای خودرو، تمهیدات لازم برای قرعهکشی متمرکز خودرو توسط سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولید کنندگان حداکثر تا تاریخ ۱۴۰۱/۲/۲۵ فراهم شود و تمامی خودروسازها از تاریخ ۱۴۰۱/۲/۱۸ هرگونه عرضه خودرو را با هماهنگی آن سازمان و صرفا از طریق سامانه متمرکز قرعهکشی انجام دهند تا ضمن ایجاد شفافیت مورد نظر، امکان عرضه عادلانهتر برای تمام خودروهای تولیدی فراهم شود.
قرعهکشی حذف نمیشود؟
فاطمیامین در حالی این بخشنامه را صادر کرده، که تا کنون چندین بار وعده حذف قرعهکشی را داده است. حالا برنامهریزی برای راهاندازی سامانهای جدید به این منظور، تردیدهایی را برای عملی شدن وعده وزیر صمت ایجاد کردهاست.
در همان روز انتشار خبر مروبط به سامانه فروش یکپارچه خودرو، برخی رسانهها به این ابهام توجه کردند و تیتر خبر خود را به این موضوع که قرعهکشی خودرو حداقل فعلا حذف نمیشود، اختصاص دادند. اما مرکز ارتباطات وزارت صمت، بر اساس رویهای که به طور معمول در چنین مواردی وجود دارد، به سرعت موضوع را تکذیب کرد و کل موضوع را ناشی «برداشتهای رسانهای ناصواب» دانست.
در توضیحاتی که این مرکز منتشر کرد آماده بود: وزارت صمت از همان ابتدای تصدی سکانداری این وزارتخانه راهبردی از سوی سیدرضا فاطمیامین، پیرو دغدغه بهحق مردم، ضمن مخالفت با ادامه روند فعلی قرعهکشی فروش خودرو، اصلاح روند و تلاش برای حذف آن را در دستور کار قرارداد و بر اساس همین قاعده نیز وزیر صمت «حذف تدریجی قرعهکشی فروش خودرو» را از برنامههای جدی وزارتخانه اعلام کرد و تاکنون نیز برنامهها در همین مسیر طراحیشده و ایجاد سامانه فروش یکپارچه خودرو نیز بر همین اساس بوده است (ایرنا).
عبدالله توکلی لاهیجانی، مدیرکل دفتر صنایع خودرویی معاونت صنایع حملونقل وزارت صمت نیز در گفتوگو با بخش خبر ۲۱ شبکه اول سیما با تأکید بر اینکه فرآیند حذف قرعهکشی در عرضه خودرو به تعویق نیفتاده بلکه آغاز شده است، درباره متمرکز شدن قرعهکشی فروش خودرو در سامانه فروش یکپارچه و تأثیر آن بر فروش عادلانه خودرو، گفت: هدف موردنظر در این طرح این است که بتوان میزان شفافیت فرآیند عرضه را بیشتر کرد و علاوه بر آن تمهیداتی اندیشید که خودرو به دست مصرفکنندگان واقعی برسد.
او افزود: فرآیند حذف قرعهکشی در عرضه خودرو شاهین اتفاق افتاده است و چند خودروی دیگر نیز وجود دارند که فرآیند قرعهکشی آنها با افزایش تولید، حذف خواهد شد.
فروش کارخانهای خودرو فعلا متوقف شد
در همین رابطه، تسنیم نیز امروز گزارش داده است که براساس ابلاغیه جدید وزارت صنعت به شرکتهای خودروساز، فعلا فروش خودرو توسط آنها متوقف شده است.
در این بخشنامه اعلام شده به منظور ایجاد شفافیت و افزایش رضایتمندی مردم و همچنین دستور وزیر صنعت جهت ایجاد سامانه یکپارچه، فروش خودرو صرفا از طریق سامانه متمرکز که متعاقبا توسط وزارت صنعت معرفی میگردد انجام شود و هرگونه عرضه از طرق دیگر فورا متوقف گردد.
در همین راستا امروز پیشفروش بهمن موتور نیز متوقف شد.
واکنشها به سامانه فروش یکپارچه خودرو
با وجودی که وزارت صمت هدف خود را از راهاندازی سامانه فروش یکپارچه خودرو، افزایش شفافیت اعلام کرده، این موضوع با واکنشهایی مواجه شده است.
جام جم در این مورد نوشت: شیوه جدید قرعهکشی خودرو بازار دلالان را داغتر میکند. اعمال این بخشنامه و اجرایی شدن آن باعث میشود بازار خودرو دوباره آشفته و کاهش عرضه صورت گیرد که همین موضوع گرانی خودرو را به دنبال خواهد داشت.
این سوال اکنون مطرح میشود، وزیر صمتی که مخالف قرعه کشی بود، چرا حالا پیگیر این سیستم شده و قصد دارد تمامی خودروسازان از این سیستم تبعیت کنند؟ آیا حذف قرعه کشی باعث حذف دلالان نمیشد که حالا اقدامی در این خصوص صورت نمیگیرد؟ چرا با وجود اینکه قیمت گذاری دستوری را به ضرر بازار خودرو میدانند، اما همچنان این سیستم اداره میشود؟ سود این دلال بازی به جیب چه کسانی میرود؟
مگر وزیر صمت خود از مخالفان سرسخت قرعه کشی خودرو نبود، حال چرا خود به دنبال برگزاری آن است؟ چرا قرار است پای خودروسازان خصوصی را به این سیستم باز کند؟
خودروسازان خصوصی اکنون به بهترین روش، خودرو را می فروختند و به نوعی با عرضه کافی تعادل را در بازار خودرو حفظ می کردند قرار است به خودروسازان دولتی بپیوندند.
فربد زاوه، کارشناس صنعت خودرو نیز در این مورد در توئیتر نوشت: جدی جدی سازمان حمایت به بنگاه اتومبیل تبدیل شد و قرار شد همه از سایت اون خودرو بفروشند. فقط نمیدونم عضو اتحادیه شدن یا نه. خلاصه درسته قیمت ها برنگشت، هواپیمای پهن پیکر هم نساختند؛ ولی خوب دارن موضوع طنز تولید میکنند!