این روزها صحبتهای زیادی در مورد داستان ترسناکی به نام «چالش مومو» مطرح میشود که گفته میشود کودکان را به خودکشی و حملات خشونتآمیز تشویق میکند؛ اما کارشناسان و مسئولان میگویند این چالش ابداً جدی نیست. ماجراهایی که درباره این چالش مطرح میشود، چقدر صحت دارد؟
هرازگاهی شنیده میشود که چالشهایی محیط شبکههای اجتماعی را پر کرده و افرادی که در این شبکهها قرار دارند را تحت تأثیر قرار میدهد.اما زمانی که این چالشها افراد کم سن و سال را هدف بگیرد باید کمی نگران باشیم؛«چالش مومو» یکی از این موارد است.
تقریبا تمامی وب سایت های خبری معروف به تازگی در رابطه با این بازی یا چالش خطرناک مباحثی را عنوان کرده اند و این بازی تبدیل به یکی از تیتر های یک خبری شده است. بازی مومو از طریق واتس اپ قابل انجام است و بیشتر شبیه به یک چالش است تا بازی. اما از آنجا که اکثر افراد با بازی نهنگ آبی، با این گونه چالش ها آشنا شده اند، در نتیجه همچنان از چالش مومو با نام بازی مومو نیز یاد می شود.
اما مومو یا Momo چیست؟ مومو در حقیقت یک اکانت واتس اپ است که تصویر پروفایل آن، تصویری از یک دختر است که به شکل بسیار زشتی همراه با یک خنده جوکر مانند، در آمده است. در واقع تصویر پروفایل مومو فتوشاپ یا ویرایش شده نیست، بلکه تصویری از یک مجسمه از مجموعه آثار عروسک های نمایشگاه توکیو ژاپن است که قسمت هایی از آن بریده شده و تنها تصویر صورت زشت آن، در پروفایل نمایش داده شده است.
این موجود در افسانه های ژاپنی، یک موجود وحشتناک و پرنده است که طبق افسانه ها، گاهی اوقات اقدام به دزدیدن بچه ها نیز می کرده اند. تصویر مومو اولین بار در اینستاگرام فردی به نام ناناکو که یک عروسک ساز است منتشر شد و پس از آن به شهرت جهانی دست یافت.
اما داستان خطرناک شدن Momo از فیس بوک آغاز گردید. پس از معرفی و مشهور شدن این مجسمه، در یک گروه فیس بوک، کاربران برای ایجاد ارتباط با یک شماره ناشناس به چالش کشیده شدند. برخی از آن ها چنین بیان می کردند که اگر پیامی را برای مومو ارسال کنند، مومو پاسخ آن ها را با تصاویری وحشتناک، خشونت آمیز و حتی تهدید می دهد.
با توجه به مواردی که ذکر شد، بنظر می رسد چالش مومو تنها با یک پیام آغاز خواهد شد و فرستنده پیام نمی تواند پایانی برای آن در نظر بگیرد.
این چالش با ارسال پیام به مومو آغاز می شود و پس از آن پیام های تهدید آمیز، خشونت بار و وحشتناک به کاربر ارسال می گردد.
این بازی ابتدا از آرژانتین آغاز و سپس تا ایالات متحده، آلمان، فرانسه و دیگر کشورها گسترش یافت و تاکنون خودکشی یک دختر نوجوان ۱۲ ساله را به آن نسبت می دهند.
پس از انتشار این بازی در فیس بوک، حال مومو در واتس اپ اقدام به انتشار کرده است و از طریق این پیام رسان قربانی می گیرد.
برخی از کارشناسان حوزه نرم افزاری، این چالش را حقه ای برای سرقت اطلاعات کاربران عنوان کرده اند و برخی دیگر نیز آن را یک چالش بیمارگونه، همچون نهنگ آبی، نامیده اند.
کشورهای زیادی در خصوص این چالش به خانواده ها و نوجوانان هشدار داده اند، پلیس ملی اسپانیا، بی بی سی نیوز در برزیل، پلیس آرژانتین و سایر مقامات کشورهایی که به نوعی درگیر این بازی شده اند، هشدارهایی را در خصوص عدم گرایش به این نوع چالش ها داده اند که باید آن ها را مورد توجه قرار داد.
خطرات Momo چیست؟
سوالی که ممکن است برای برخی از کاربران پیش آمده باشد این است که ایجاد ارتباط با یک شماره ناشناس و احیانا دریافت چند تصویر و پیام، که به آن ها می توان اهمیتی نداد، چه خطراتی می تواند داشته باشد؟ برای پاسخ به این سوال می توانیم گزینه های زیر را عنوان کنیم.
امکان سرقت اطلاعات کاربران
ایجاد مزاحمت های تلفنی در اثر ذخیره شماره تلفن شما در پروفایل مومو
دریافت وقت و بی وقت پیام های خشونت آمیز و تصاویر وحشتناک
ترغیب نوجوانان به انجام عمل خودکشی و تهدید آنان
امکان اخاذی و باج خواهی از افراد
تاکنون تنها یک خودکشی منتسب به بازی مومو اعلام شده است که مربوط به دختری ۱۲ ساله بوده که از تمامی مراحل خودکشی خود، فیلم تهیه کرده است.
از آنجا که این چالش در واتس اپ انتشار می یابد و ذخیره هر شماره ای در واتس اپ، منجر به ذخیره شماره شما نیز در واتس اپ طرف مقابل می شود، بنابراین با اولین پیامی که به مومو ارسال کنید، در واقع شماره خود را به او داده اید و او می تواند از طریق همین شماره اقدام به ایجاد مزاحمت برای شما نماید.
حتی پس از دیلیت اکانت واتس اپ و ایجاد یک حساب جدید، چون از همان شماره استفاده کرده اید، مومو بار دیگر شما را خواهد یافت و می تواند ارسال پیام های تهدید آمیز خود را از سر بگیرد.
همچنین گزارشاتی از تماس مومو با افراد نیز دریافت شده است که حتی با وجود پاک کردن واتس اپ، از طریق شماره تلفن با آن ها تماس برقرار کرده و تهدید های خود را آغاز می کند.
اگر درگیر چالش مومو شده اید، بهترین راهکار پاک کردن حساب واتس اپ و استفاده از یک شماره جدید می باشد تا از شر پیام ها و تصاویر وحشتناک این پروفایل خطرناک، رهایی یابید.
هشدار پلیس فتا به «چالش مومو»
فارغ از صحت و سقم خبر مرگ پسربچه در اهواز آنچه قطعی است اینکه چنین چالشی در شبکه اجتماعی فیس بوک و البته به تازگی در واتس اپ راهاندازی شده و پلیس فتا نیز چند روز قبل به خانوادهها در این باره هشدار جدی داده بود. سرهنگ شاهین حسنوند، رئیس پلیس فتا خوزستان درباره انتشار «چالش مومو» در شبکههای اجتماعی سطح استان اظهار داشت: با توجه به دریافت گزارشی با عنوان چالش مومو در شبکههای اجتماعی و اهمیت موضوع، بررسی این چالش خطرآفرین در دستور کار کارشناسان پلیس فتا قرار گرفت.
وی افزود: در روزهای گذشته پیامی بهنام «چالش مومو» در شبکههای اجتماعی بخصوص واتس اپ منتشر شده که اغلب در استانهای جنوبی شاهد آن بودهایم و برخی کاربران نیز که بیشتر آنها دانشآموز بودهاند، این پیامها را که حاوی تصاویر مومو هستند دریافت کردهاند. برای برخی از کاربران واتس آپ از حسابهای کاربری با شماره ایرانی و خارجی پیامهایی به زبان فارسی ارسال شده که از آنها خواسته شده بود در چالش مومو شرکت کنند؛ مومو با استفاده از یک حساب کاربری واتساپ ، یک لینک تماس برای افراد ارسال کرده و پس از شروع به گفتوگو با افراد، آنها را به رفتارهای خطرناک دعوت میکند. بررسیهای کارشناسان پلیس فتا نشان داده که عمده این پیامها با انگیزه ایجاد مزاحمت ارسال شده است.
وی بیان کرد: انتظار میرود والدین خونسردی خود را حفظ کرده و توصیههای لازم را به فرزندان خود منتقل کنند. پلیس فتا پیشتر در خصوص خطرات احتمالی استفاده دانشآموزان از پیام رسانهای خارجی هشدار داده بود ولی متأسفانه همچنان شاهد هستیم که والدین اینترنت بدون محدودیت را در بستر یک پیام رسان خارجی در اختیار فرزند خود قرار میدهند و همین موضوع زمینه ساز این مشکلات شده است.
سرهنگ مهدی قاسمی، رئیس پلیس فتا استان بوشهر نیز با اشاره به ارسال کلیپهای مومو برای برخی کاربران بویژه دانشآموزان اظهار داشت: والدین دقت داشته باشند که نباید تهدیدات ارسالکنندگان کلیپهای مومو را جدی گرفته و باعث انتقال نگرانی و استرس به فرزندان خود شوند. موضوع شناسایی هویت ارسال کنندگان پیامها و کلیپهای موسوم به مومو با همکاری پلیس فتا ناجا بهصورت ویژه در دستور کار بوده و همچون موارد گذشته، این مجرمان سایبری که باعث ایجاد مزاحمت برای دانشآموزان و نگرانی خاطر خانوادهها شده، دستگیر و به مراجع قضایی معرفی خواهند شد.
وی از والدین درخواست کرد: با توجه به درک بهتر والدین از تهدیدات فضای مجازی و شبکههای اجتماعی ، انتظار میرود تا درصورت مشاهده هرگونه محتوای مومو توسط فرزندان شان، با آنها صحبت کرده و نگرانی و استرس آنها را کاهش دهند.
سرگرد احسان بهمنی سرپرست پلیس فتا استان هرمزگان از گزارشات شهروندی و شکایت پیرامون چالش وحشت در واتس آپ موسوم به «مومو» خبر داد و گفت: این گونه چالش ها با ایده گیری از چالش «نهنگ آبی» ادامه خواهد داشت.
وی اظهار داشت: با توجه به تماس های فراوان شهروندان با سامانه ۱۱۰ و همچنین گزارشهای حضوری به پلیس فتا استان هرمزگان، اکانت هایی با شماره های خارجی و داخلی با فعال سازی چالشی شبیه نهنگ آبی تحت عنوان «مومو» اقدام به ارسال پیام اولیه با مضمون «بیا با هم بازی کنیم» به زبان انگلیسی و فارسی برای کاربران ارسال می کنند.
این مقام مسئول افزود: پیام ها، تصاویر و کلیپ هایی ساختگی با ماهیت خشونت و خودزنی از سوی پروفایل با نمای عروسک اهریمنی معروف به «مومو» ارسال می شود به این شرح که اگر مخاطب رگ خود را نزند و چالش های آسیب تکمیل نشود، در اینصورت مومو به آدرس و محل زندگی قربانی کاملاً آشناست و اقدام به حمله با چاقو و اسلحه سرد به اعضای خانواده او خواهد کرد.
سرگرد بهمنی بیان داشت: با بررسی های فنی مشخص شد که اکانت اصلی این چالش، یک ربات پاسخگوی اتوماتیک به زبان انگلیسی است و همچنین افرادی با بهره گیری از شماره های موقت خارجی یا حتی داخلی اقدام به راه اندازی اکانت واتس آپ کرده و برای دیگران با همین روش مزاحمت ایجاد می کنند و عده ای هم اقدام به نشر شایعات آلوده و کذب در شبکه های اجتماعی مجازی می کنند.
وی ادامه داد: در همین راستا فردی با هویت معلوم به پلیس فتا مراجعه کرد و اعلام داشت دارنده اکانت واتساپی که تصاویر پروفایل آن عروسکی به نام «مومو» و ارواح خبیثه است اقدام به ارسال پیام بازی برای فرزندم کرده اما پس از مخالفت پسرم برای ادامه بازی، صاحب اکانت اطلاعات خصوصی از خانواده ما ارائه و با تهدیدات مکرر پسرم را مجاب به ادامه بازی کرده که این امر موجب ترس و دلهره در میان خانواده ما شده است.
این مقام انتظامی گفت: پس از اقدامات پلیسی و پی جویی های فنی متهم مورد شناسایی قرار گرفت و ضمن هماهنگی های قضایی نامبرده به این پلیس احضار شد. متهم گفت در گروه دورهمی با حضور دوستان در واتساپ، مطالبی پیرامون مومو از سوی مدیر گروه و دیگران ارائه شده بود. من هم به بهانه شوخی با پسر عمه (شاکی) به همراه چند تا از دوستانم با شماره سیم کارت ناآشنا یا شماره های موقت خارجی اکانت های واتساپی ایجاد کردیم و تصاویر پروفایل آن را «مومو» و ارواح ترسناک گذاشتیم و به او پیام چالش وحشت دادیم و قصد ما از این کار فقط شوخی بوده است. بنابراین سرگروه و ۶ نفر از دوستان وی شناسایی و اقدامات قضایی برای رسیدگی به این پرونده ویژه در حال انجام است.
سرپرست پلیس فتا استان هرمزگان خاطر نشان کرد: نصب برنامه های مستقل ساخته شده برای این گونه چالش های روان پریش به غیر از آسیب های روانی باعث سرقت اطلاعات خصوصی کاربران می شود، پایه و اساس این چالش ها بر مبنای دروغ و حیله های روانشناختی است، بر همین اساس عدم نصب برنامه های مربوطه یا پاسخ دهی و بلاک این شماره ها در پیام رسان های خارجی بهترین واکنش از سوی مخاطبین است.
پرونده مدلینگهای زیرزمینی روی میز پلیس فتا
رئیس پلیس فتا استان آذربایجانغربی از شناسایی فردی خبر داد که از دختران جوان به عنوان مدلینگ در فضای مجازی استفاده میکرد.
سرهنگ اکبر نصرتی گفت: طی رصد و پایشهای انجام گرفته توسط کارشناسان این پلیس در فضای مجازی، مشخص شد فردی در شبکه اجتماعی اینستاگرام اقدام به ایجاد صفحه مدلینگ کرده است و تصاویری از دختران با پوششهای نامتعارف را در آن بارگزاری کرده است.
وی ادامه داد: با اقدامات فنی و کارشناسی صورت گرفته، گرداننده صفحه مذکور مورد شناسایی قرار گرفت و با دستور مقام قضایی به اداره پلیس انتقال یافت.
این مقام مسئول گفت: متهم با مشاهده ادله قاطع پلیس لب به اعتراف گشود و اعلام کرد که صاحب مغازه پوشاکفروشی بوده و جهت جذب مشتری اقدام به این عمل خلاف قانون زده است؛ وی در قبال پرداخت پول به دختران جوان، تصاویری با پوششهای نامتعارف از آنان تهیه و در شبکه اجتماعی اینستاگرام بارگزاری می کرده است.
سرهنگ نصرتی با بیان اینکه مدلینگ موجب ترویج فرهنگ بیگانگان میشود، گفت: این عمل زمینه سوءاستفاده افراد سودجو را فراهم کرده و مشکلاتی را برای قشر جوان بوجود میآورد.
این مقام انتظامی افزود: برخی از افراد به خصوص قشر جوان تمایل به دیده شدن و معروفیت داشته و وارد فعالیت در زمینه مدلینگ میشوند، غافل از اینکه مدلینگ فقط ترفندی از سوی افراد سودجو در جهت رسیدن به اهداف آنان است.
کشف ۳۵ هزار لیتر سوخت قاچاق
سرپرست پلیس امنیت اقتصادی استان یزد از کشف ۳۵ هزار لیتر گازوئیل قاچاق در این استان خبر داد.
سرهنگ محمدحسن کارگر در تشریح جزئیات این خبر گفت: در راستای مبارزه با قاچاق سوخت و فرآورده های نفتی، ماموران پلیس امنیت اقتصادی هنگام کنترل محورهای مواصلاتی یک دستگاه تانکر را به ظن حمل قاچاق متوقف کردند.
وی ادامه داد: در بررسی های لازم مشخص شد این تانکر حامل ۳۵ هزار لیتر گازوئیل قاچاق است که به همین منظور خودرو توقیف و ۲ خودور اسکورت به همراه ۳ متهم را نیز دستگیر کردند.
سرپرست پلیس امنیت اقتصادی استان یزد با بیان اینکه کارشناسان ارزش این محموله سوختی را ۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال برآورد کرده اند، خاطرنشان کرد: خودرو از یزد عازم استان های جنوب شرقی کشور بود که توسط ماموران توقیف شد.
کشف بیش از ۱۱۱ تن برنج قاچاق
فرمانده انتظامی استان آذربایجان غربی از کشف بیش از ۱۱۱ تن برنج قاچاق به ارزش ۲۵ میلیارد ریال در شاهین دژ خبر داد.
سردار مسعود خرم نیا اظهار داشت: در پی کسب خبری مبنی بر نگهداری مقادیر زیادی برنج خارجی در یکی از انبارهای واقع در شهرک صنعتی شاهین دژ با توجه به حساسیت موضوع مراتب به صورت ویژه در دستور کار ماموران پلیس آگاهی، قرار گرفت.
وی افزود: پلیس با کسب اطمینان از صحت موضوع، ضمن هماهنگی با مقام قضائی با همکاری اداره صنعت و معدن به محل اعزام و در بازرسی از انبار مذکور ۱۱۱ هزار و۴۰ کیلوگرم برنج قاچاق کشف کردندکه برابر اعلام نظر کارشناسان مربوطه ارزش کالاهای مکشوفه ۲۵ میلیارد ریال برآورد شده است.
فرمانده انتظامی استان آذربایجان غربی در پایان خاطر نشان ساخت: در این رابطه یک متهم دستگیر که پس از تشکیل پرونده مقدماتی تحویل مراجع قضائی شد.
تبلت های قاچاق به مقصد نرسید
فرمانده انتظامی استان لرستان از کشف ۲۴۰ دستگاه تبلت قاچاق به ارزش پنج میلیارد ریال در خرم آباد خبر داد.
سردار حاجی محمد مهدیان نسب اظهار داشت: ماموران کلانتری ۱۹ خرم آباد در پی اشراف اطلاعاتی در خصوص انتقال کالای قاچاق توسط یک دستگاه خودرو پژو ۴۰۵ بلافاصله در محور کمربندی این شهرستان مستقر شدند.
وی افزود: ماموران حین کنترل خودروهای عبوری سواری پژو ۴۰۵ مورد نظر را شناسایی و در بازرسی از آن ۲۴۰ دستگاه تبلت هوشمند قاچاق کشف و یک نفر را دستگیر کردند.
فرمانده انتظامی استان تصریح کرد: کارشناسان ارزش تبلت های هوشمند را پنج میلیارد ریال برآورد کردند و متهم به مراجع ذی صلاح معرفی شد.
منبع: ایرنا
سایت رصدورزشی صحت و یا عدم صحت مطلب را تایید نمی کند و بیشتر برای آگاهی خانواده ها و پیشگیری احتمالی منتشر شده است.