سهمیه بنزین به مقدار بنزین مجازی یا حداکثر حجم بنزینی اشاره دارد که یک خودرو در یک دوره زمانی مشخص (معمولاً یک ماه) مجاز به خرید آن است. سهمیه بنزین توسط دولت یا سازمانهای مربوطه در هر کشور برای کنترل مصرف سوخت و کاهش آلودگی هوا و ترافیک تعیین می شود.در بسیاری از کشورها، از جمله ایران، سهمیه بنزین به صورت پایهای برای هر خودرو تعیین میشود و در صورت نیاز میتواند افزایش یابد. علاوه بر این، برخی از خودروهایی که با مصرف سوخت کمتر همراهند، به منظور تشویق مردم به استفاده از خودروهای پرکارایی، سهمیه بنزین بیشتری در اختیار آنها قرار میگیرد.سهمیه بنزین اغلب با استفاده از سامانههای الکترونیکی مدیریت مصرف سوخت، همچون کارت سوخت یا سامانههای مشابه، به صورت آنلاین تعیین و پیگیری میشود. این سامانهها به کمک فناوریهای نوین، اطلاعات لازم را از خودروها دریافت و ضمن بررسی عملکرد وضعیت سوخت، سهمیه بنزین مربوط به هر خودرو را تعیین میکنند.در کشورهایی که سهمیه بنزین وجود دارد، خودروها مجاز به خرید بنزین بیشتر از حداکثر مقدار سهمیه خود نیستند. در صورت نیاز به مصرف بیشتر، باید بنزین اضافه را با قیمت بازار خریداری کنند. البته در برخی کشورها، با توجه به شرایط خاصی مانند بحران سوخت یا شرایط آب و هوایی، سهمیه بنزین ممکن است به صورت گروهی یا فصلی افزایش یابد.
سهمیه بنزین اردیبهشت ماه در کارت سوختهای شخصی آغاز شد.
از آبان ماه سال 1398 که سهمیه بندی بنزین با دو نرخی شدن آن به سیستم عرضه سوخت کشور بازگشت، تا امروز 18 نوبت سهمیه ماهانه بنزین در کارت سوخت خودروها و موتورسیکلت ها شارژ شده است.
فاطمه کاهی، سخنگوی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی در این خصوص گفت: سهمیه بنزین اردیبهشت، بدون هیچگونه تغییری در کارتهای هوشمند سوخت واریز شده؛ بر این اساس برای خودروهای شخصی 60 لیتر و برای موتورسیکلتها 25 لیتر بنزین به کارت سوخت مالکان واریز میشود.
وی درخصوص پایان مدت 9 ماهه تعیینشده برای ذخیرهسازی سهمیه سوخت ماهانه خودروها هم گفت: به خودروهایی که 9 ماه از مدت ذخیره سهمیه سوخت آنها در کارت سوخت گذشته باشد، سهمیه جدیدی تعلق نخواهد گرفت، بنابراین مالک هر خودرو تنها میتواند سهمیه 9 ماه گذشته را تا سقف 540 لیتر برای خودروهای سواری و 225 لیتر برای موتورسیکلتها در کارت سوخت شخصی خود ذخیره کند.
سخنگوی شرکت ملی پخش فراوردههای نفتی درباره واریز سهیمه سوخت خودروهای عمومی نیز گفت: سهمیه سوخت خودروهای عمومی و خدماتی مطابق جدول سهمیه طرح مدیریت مصرف سوخت واریز میشود.
کاهی درباره میزان مصرف بنزین در کشور هم گفت: در روزهای نخست فروردین سال 1400 به طور میانگین روزانه 85 میلیون لیتر بنزین در کشور مصرف شد که نسبت به فروردین سال گذشته روزانه حدود 37 تا 38 میلیون لیتر افزایش داشته است.
به گفته وی در فروردین سال گذشته روزانه حدود 45 میلیون لیتر بنزین در کل کشور توزیع شد.
سخنگوی شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی میزان مصرف بنزین در کشور را به طور میانگین 75 تا 76 میلیون لیتر در روز اعلام کرد که نسبت به دوران قبل از شیوع ویروس کرونا حدود 10 درصد کاهش یافته است.
منبع: تسنیم