به گزارش خبرنگار رصد ورزشی ؛ شاید برایتان جالب باشد که بدانید تعدادی از متخصصان فرهنگ و ارتباطات دور هم جمع شدهاند تا راجع به بعضی ویژگیهای وضعیت جدید فرهنگی و ارتباطی که این روزها با آن دست و پنجه نرم میکنیم، صحبت کنند. این وسط صحبتهایی هم راجع به درآمد میلیونی سلبریتیها از صفحات اینستاگرامی و تلگرامیشان شده. گزارش پایین را بخوانید تا گوشی دستتان بیاید آش چقدر شور شده. نشست «رسانه، افکار عمومی و بازنمایی رویداد» که در وزارت رفاه برگزار شده بود باعث شد تا عدهای از متخصصان دور هم جمع شوند.
واسه پوله واسه پوله | «خیلیها ازم پرسیدن لباسی که توی جشنواره پوشیدم کار کی بوده؟ پیج خیاط خوش سلیقهمو این زیر تگ میکنم. شما هم برید و کاراشو ببینید. راستی اگه تا همین هفته دیگه برای سفارش کارتون اقدام کنید، ۲۰ درصد تخفیف میگیرید و… .» کپشن را خواندید؟ حالا با دو ضربه روی ویدئو یا تصویر بزنید تا لایک هم گذاشته باشید. بعد روی آدرس داخل کپشن بزنید تا فرد مدنظر را دنبال کنید و از کارهای او هم عقب نمانید. فکر میکنید این وسط چه اتفاقی افتاد؟ هیچی! فقط مقدار قابلتوجهی پول جابه جا شد و اصلا شما متوجه نشدید.
میپرسید چقدر؟ باید بگویم چیزی در حدود چندمیلیون ناقابل! ما هر روز وارد اینستاگرام میشویم تا از دنیای دور وبرمان با خبر شویم؛ ببینیم بازیگر مورد علاقهمان امروز چه کرده؟ کدام یکیشان حاشیهساز شده و آن سیاستمدار همیشه خبرساز چه گفته یا چه بیانیهای صادر کرده است اما غافل از اینکه خیلی از چیزهایی که مورد پسند ماست، فقط و فقط یک ترفند پولساز است که صفحات اینستاگرامی بعضیها را پرمخاطب یا چندصدهزار لایک عاشقانه را روانه پست مجازی این آدمها میکند. در پرونده امروزبه صورت تلفنی ، تلگرامی یا در دایرکت سراغ چندچهره بازیگر، کمدین و خواننده رفتیم و به عنوان یک برند معروف از آنها پرسیدیم که برای یک پست تبلیغاتی داخل صفحه اینستاگرامیشان چقدر پول میگیرند؟ در ضمن با چند اینفلوئنسر یا شاخ اینستاگرامی هم تماس گرفتیم و رقم پیشنهادیشان برای یک پست تبلیغاتی را پرسیدیم خلاصه در این پرونده دنبال این بودیم لایک ها و فالو کردن های ما چقدر می تواند در درآمد زایی چهره ها موثر باشد.
این وسط یکی از سخنرانان که از قضا عضو هیات علمی مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور هم هست با اشاره به درآمدهای سلبریتیها در فضای مجازی گفته است که سلبریتیها در ایران از ۱۵ تا ۳۵ میلیون تومان میگیرند و در اینستاگرام پست میگذارند. جناب امیر ناظمی البته این را هم اضافه کرده که این مبلغ برای تلگرام ده میلیون تومان است. جناب ناظمی به جایگاه شبکههای اجتماعی در دنیا اشاره کرده و گفته است: سلبریتیها اصلیترین بازیگران شبکههای اجتماعی هستند. دو نوع سلبریتی در حوزه عمومی و خصوصی داریم. شاهد کسب درآمد سلبریتیها از شبکههای اجتماعی و اثرگذاری آنها هستیم.
بالاترین درآمد از پستهای اینستاگرامی در دنیا مربوط به خواننده مشهور سلنا گومز است؛ وی هر پست خود را ۵۳۰ هزار دلار میفروشد. در واقع با سلبریتیهایی مواجهیم که قرارداد فیلم و بازی میبندند، اما عمده درآمد آنها تحتالشعاع پستهای اینستاگرامی است.
این وسط متن مهمتر است یا تصویر؟ جواب این سوال شما را هم استاد داده است: تصویر و ویدئو اکنون اثرگذارتر است. راهبرد سوم این است که نمیتوان در مقابل بسیاری مسائل بیتفاوت بود و سکوت حاوی پیام تایید است و دیگر تاکتیک خوبی نیست. راهبرد چهارم نیز ارائه پیام ضمنی به جای پیام صریح است. اقتصاد درصدر محیط زیست در قعر رئیس مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران هم که موفق شده بود نتیجه انتخابات ریاست جمهوری سال گذشته را با دقت بالایی پیشبینی کند در این مراسم حضور داشت. محمد آقاسی گریزی به سمت مطالبات و دغدغههای اصلی مردم زده و با اشاره به اینکه ده دغدغه و مطالبه اول مردم، مسائل اقتصادی است گفت: در دو پیمایش ملی که داشتیم مواردی چون محیطزیست، کمآبی و… جزو اولویتهای پایینتر بودند که حاکی از آن است که دیالوگ بین مردم، رسانه و حاکمیت برقرار نشده است.
وی افزود: سال گذشته در دو مقطع از مردم پرسیدیم دوست دارید جلوی «تورم» گرفته شود یا «اشتغال» ایجاد شود؟ بیش از ۸۰ درصد مردم اشتغال را انتخاب کردند. در حالی که صاحبنظران معتقدند تا تورم کاهش نیابد شغل ایجاد نمیشود. آقاسی با بیان اینکه مفهوم افکار عمومی بسیار مهجور است گفت: هر چه میگذرد احساس میکنم به نوعی مردمسالاری وکالتی و نه مردمسالاری مشورتی تن دادهایم. وی افزود: افکارعمومی از روزی که بشر بهوجود آمده شکل گرفته، اما زمانی آکادمیکتر شده که با ساخت جدید سیاسی دولت – ملتها روبهرو شد که برخی دولت – ملتهای متفاوتی را برای آن بستهبندی میکنند. افکار عمومی دارای قدرتی است که میتواند سویه دولتها را تعیین کند. آقاسی به مفهوم دولتهای شکننده اشاره کرد و گفت: مفهوم دولت شکننده یک باب جدی در دنیاست و مبتنی بر اختلال در سه قطب از جمله اعمال اقتدار، ارائه خدمت به مردم یا مشروعیت حاکمیت است. اگر میخواهیم فضای عمومی همانند فضای عمومی در دولتهای غیرشکننده را داشته باشیم اولین کارمان باید این باشدکه برای افکار عمومی جایگاه تعریف کنیم.
انتقاد به صنعت تبلیغات شاید بد نباشد در ادامه سوزنی هم به خودمان در صدا و سیما بزنیم. در بخش دیگری از این مراسم دکتر عبدا… گیویان، پژوهشگر فرهنگ و ارتباطات به مساله تبلیغات اشاره کرده و گفته است: در تبلیغات رسانه ملی زمانی که میخواهند یک زندگی خوب را به شرط استفاده از یک کالا تبلیغ کنند یک زندگی لوکس متوسط به بالای غربی را نمایش میدهند. وی ادامه داد: آیا ما به عنوان یک ملت آرزوی مشترکی داریم؟ اسطوره سعادت چیست و آیا یک لحظه تاریخی داشتهایم که مشترکا این کامروایی را تصویر کرده باشیم؟ گیویان با بیان اینکه نه در سطح نظری و نه عملی هیچ تعبیر مشخصی از آنچه که میخواهیم نداریم گفت: مقصر کیست؟ قصور جمعی ما در خلق و بازنمایی این اسطوره تبعات ویرانگری در زندگی امروز ما دارد. وی افزود: در پازل سراسری نظام ارتباطاتی این اسطوره مغفول است. یکی از اصلیترین وظایف اهالی رسانه این است که تلاش کنند زمینه ساخت این اسطوره را فراهم کنند که بخشی از رسالت رسانه است و وظیفه ملی تلقی میشود.
لایک هایی که گاهی اوقات بدون دقت و توجه سهم دیگران می شود. بین ۱۰ تا ۲۰ میلیون برای خانم بازیگر! چه کسی؟ بهنوش بختیاری چقدر فالوئر دارد؟ ۸.۱ میلیون صفحه اینستاگرامیاش چه شرایطی دارد؟ پستهای «بهنوش بختیاری» در اینستاگرام حول سه موضوع است. او در اینستاگرام، تولد اعضای خانواده را تبریک میگوید، از ازدواج و خبرهای خوب مینویسد و درباره موضوعات روز واکنش نشان میدهد. «بختیاری» یک برند جواهرات معروف هم دارد و همین باعث شده بخشی از صفحه اینستاگرامیاش، تصاویری از جواهرفروشی لاکچریاش باشد. البته چیز دیگری هم هست؛ شما اگر وارد صفحه «بهنوش بختیاری» شوید، اولین موضوعی که به چشمتان میخورد اطلاعات روی پروفایل اوست که نوشته شده: «حامی ترنسها و …» او در طول این سالها با پیجش از افرادی که ترانسکچوال هستند حمایت کرده است. البته بختیاری به جز صفحه شخصی، صفحهای با موضوع کتاب خوانی را مدیریت میکند که ۳۴ هزار دنبال کننده دارد و این صفحه هم می تواند منبع کسب درآمدی برای خانم بازیگر باشد. مسئول صفحه «بهنوش بختیاری» در ارتباط با ما هزینه تبلیغ در صفحه او را ۲۰ میلیون اعلام میکند. او میگوید: «این مبلغ برای حضور ایشان درکنار شما و تهیه یک ویدئوی تبلیغاتی است که به مدت سه روز در اینستاگرام میماند.
اما اگر بخواهید خودتان یک ویدئوی تبلیغاتی بفرستید، باید ۱۰ میلیون بپردازید تا ۲۴ ساعت آن را در پست آخر قرار بدهیم.» شاخهای اینستاگرامی چقدر میگیرند؟ از درآمد بعضی چهرههای معروف گفتیم اما کلی آدم هم در فضای مجازی وجود دارند که در دنیای واقعی اصلا شناخته شده نیستند. آنها نه بازیگرند، نه خواننده و نه فوتبالیست اما شاید بیشتر از بعضی چهرهها، مخاطب مجازی داشته باشند. آنها هرکدام با ترفند خاصی کسب شهرت کردهاند. مثلا یکیشان دابسمش میسازد و در صفحه اینستاگرامیاش می گذارد که از خنده رودهبرمان میکند یا دیگری هرروز کارهای خطرناکی انجام میدهد و ویدئوی آن را به دست مخاطبانش میرساند. مهمترین دلیل حضور اینفلوئنسرها یا شاخهای اینستاگرامی در این دنیا، پول است و پول در دنیای مجازی یعنی فالوئر بیشتر. برای اینکه بدانیم تبلیغ در صفحات آقایان و خانمهای شاخ اینستاگرامی چقدر هزینه دارد با آنها ارتباط برقرار کردیم و در یک کلمه پرسیدیم که با چه مبلغی حاضر به تبلیغ هستند؟ ۲۵ میلیون برای یک استوری! چه کسی؟ پوریا پورسرخ چقدر فالوئر دارد؟ ۲.۴ میلیون صفحه اینستاگرامیاش چه شرایطی دارد؟ شما وقتی وارد صفحه اینستاگرامی «پوریا پورسرخ» میشوید اولین چیزی که حس میکنید این است که آقای بازیگر یک فوتبالی دوآتشه است. او در صفحه شخصیاش عکس یادگاری میگذارد، از فیلم و سریالهای جدیدش مینویسد، درباره مسائل اقتصادی، ورزشی و بعضا سیاسی اظهار نظر میکند و گاهی هم آگهی تبلیغاتی میگذارد. مدیر برنامههای پورسرخ در ارتباط تلفنی با ما میگوید که آقای بازیگر برای هر استوری تبلیغاتی مبلغ هفت میلیون تومان میگیرد اما شرایط برای پست تبلیغاتی داخل صفحه فرق میکند و اگر بخواهید داخل صفحه، پست یا ویدئو بگذارید باید ۱۵ میلیون بپردازید. مدیر برنامه «پورسرخ» البته پیشنهاد دیگری هم دارد.
او میگوید: «ما میتوانیم با آقای پورسرخ هماهنگ کنیم تا جای شما بیایند و ویدئوی حضور ایشان را در استوری اینستاگرامی بگذاریم که در شرایط عادی ۲۵ میلیون هزینه دارد.» تا ۳۰ میلیون برای قهرمان خنده! چه کسی؟ علی صبوری چقدر فالوئر دارد؟ ۱.۶ میلیون صفحه اینستاگرامیاش چه شرایطی دارد؟ «علی صبوری» قبل از اینکه کمدین باشد یک اینفلوئنسر اینستاگرامی است. درست است که تا قبل از «خندانندهشو» به این اندازه شناخته شده نبود اما آقای کمدین همان زمان ویدئوهای بامزهای تولید میکرد و در صفحه اینستاگرامیاش میگذاشت که مخاطبان زیادی داشت. او حالا و بعد از «خندانندهشو» بیشتر از یک ونیم میلیون دنبال کننده دارد و هرچند وقت، کمدی ویدئوهایی یک تا چند دقیقهای میسازد و کلی لایک میگیرد که اتفاقا خیلی هم بیحاشیه نیست.
از همان اول که «صبوری» با خندانندهشو شناخته شد او و دو سه نفر دیگر جزو کسانی بودند که با شوخیهایی بعضا منشوری حسابی خبرساز شدند. این قصه فقط به خندوانه ختم نشد و کمدین خندوانه حالا به همراه چندنفر دیگر گاهی اوقات با ویدئوهای طنزآمیز نامناسب همهمان را متعجب میکند. مدیر برنامه «علی صبوری» در ارتباط تلگرامی با ما میگوید که نفر اول فصل دوم «خندانندهشو» برای آگهیهایی که در استوری کار میشود، حداقل سه میلیون میگیرد. البته ما میتوانیم ویدئوی تبلیغاتی بسازیم و برای او بفرستیم که در این صورت دستمزد آقای کمدین هم متفاوت است. این مبلغ از ۳۰ میلیون شروع میشود و با توجه به شرایط ما و مدتی که ویدئوی مد نظرمان در اینستاگرام میماند به این رقم اضافه خواهد شد. ۱۵ میلیون برای خواننده خاص! چه کسی؟ مجید خراطها چقدر فالوئر دارد؟ ۱.۲ میلیون صفحه اینستاگرامیاش چه شرایطی دارد؟ از میان چهرهها، بعضیهایشان کار را راحت کردهاند.
آنها همان بالای صفحه اینستاگرامشان، شماره تلفنی برای هماهنگی گذاشتهاند و این یعنی به جز کار و حرفه اصلی، اهل همکاری تبلیغاتی و پول درآوردن هم هستند. صفحه اینستاگرامی برای خوانندهها شرایط ویژهتری دارد. شما وقتی وارد صفحه شخصی هرکدام از خوانندهها می شوید فقط و فقط با یک مورد روبه رو هستید؛ موزیک ویدئوها یا بخشهای جذاب ترانههایی که به بازار آمده. مدیر برنامه «مجید خراطها» در ارتباط با خبرنگار «زندگیسلام» هزینه تبلیغ در استوری اینستاگرام آقای خواننده را پنج میلیون تومان اعلام میکند. او میگوید که تبلیغ داخل صفحه اینستاگرام «خراطها» فقط در این صورت میسر است که او در کنار شما حاضر شود و یک ویدئوی تبلیغاتی تهیه شود که این ویدئو به مدت ۷۲ ساعت در صفحه اینستاگرامیاش میماند و ۱۵ میلیون تومان هم خرج دارد.» ۲۲ میلیون برای رفیق جنابخان! چه کسی؟ رامبد جوان چقدر فالوئر دارد؟ ۸.۹ میلیون صفحه اینستاگرامیاش چه شرایطی دارد؟ گاهی غرغر و انتقاد، گاهی خاطره و نوستالژی، گاهی کمک و همدردی و گاهی تصاویر ماندگار خندوانه، جناب خان و … . این همه چیزی است که «رامبد جوان» در صفحه اینستاگرامیاش به اشتراک میگذارد. رامبد که بعد از سفرش به کانادا حسابی حاشیهساز شده، چند هزار فالوئر به صفحه اینستاگرامیاش اضافه کرده و احتمالا بااین شرایط، نرخ تبلیغات را هم بالا برده است. چندوقت پیش در صفحه سینما و تلویزیون از هزینه سفر آقای پرحاشیه به کانادا گفتیم که واکنشهای زیادی به دنبال داشت.
اینکه یک هنرمند از کجا میتواند هزینه های زیادی را برای تولد فرزندش در یک کشور خارجی بپردازد، انتقادات بسیاری به دنبال داشت. رامبد در ارتباط با خبرنگار ما آدرس مسئول صفحه اینستاگرامیاش را فرستاد و مسئول صفحه هم اعلام کرد که مجری خندوانه برای هرپست تبلیغاتی داخل صفحه ۲۲ میلیون میگیرد که این مبلغ برای یک پست تبلیغاتی ۲۴ ساعته است و اگر بخواهید پست تبلیغاتی را داخل استوری بگذارید، باید ۱۲ میلیون تومان دیگر هم بپردازید. ۲ میلیون میگیرم و فقط همین! چه کسی؟ ابوطالب حسینی چقدر فالوئر دارد؟ ۳۵۳ هزار صفحه اینستاگرامیاش چه شرایطی دارد؟ «ابوطالب حسینی» به جز استندآپهایی که برای مراسم و برنامههای مختلف انجام میدهد در شبکه ورزش کار میکند. صفحه اینستاگرامی کمدین خندوانه فقط و فقط به یک موضوع ارتباط دارد.
«ابوطالب حسینی» از صفحه اینستاگرامیاش فقط استفاده شخصی میکند و به جز تصاویری از دوران کودکی، نوجوانی، جوانی و ویدئوهایی از استندآپهایش چیز دیگری نمیگذارد. او در ارتباط با خبرنگار ما میگوید که برای استوری تبلیغاتی دو میلیون تومان میگیرد و به جز فضای استوری هیچ جوره حاضر به همکاری تبلیغاتی نیست.