هواشناسی علمی است که بر روی مطالعه و پیشبینی شرایط هوا در زمان و مکان خاص تمرکز دارد. هواشناسی به بررسی سامانههای جوی طبیعی مانند باد، ابر، بارش باران، رعد و برق، رطوبت و فشار هوا میپردازد.هواشناسی به طور گسترده در بسیاری از صنایع و فعالیتهای انسانی مورد استفاده قرار میگیرد. برای مثال، برای برنامهریزی کشاورزی، حمل و نقل هوایی، مدیریت ایمنی دریایی، تحقیقات علمی و شناخت آب و هوا برای کاهش خطرات ناشی از فعالیتهای انسانی مورد استفاده قرار میگیرد.در این علم، از سیستمهای پیشبینی هوا استفاده میشود تا شرایط آتی هوا را پیشبینی کند.هواشناسی معمولاً بر اساس دادههای هواشناسی جمعآوری شده از سامانههای مختلفی مانند رادار، سنجندههای فشار هوا و دما و همچنین آندسته از دادههایی که توسط کاربران هواشناسی در سراسر جهان ارسال شده است بهروزرسانی میشوند.هواشناسی یک علم پیشرفته است که با استفاده از تکنولوژیهای پیشرفته مانند سنسورهای هواشناسی، رادارهای جوی و مدلهای پیشبینی، بهبود یافته است. این علم برای مدیریت منابع طبیعی و محیط زیست، کشاورزی، صنعت، حمل و نقل، هوانوردی و بسیاری از فعالیتهای انسانی قابل استفاده است.
مازیار غلامی، درباره وضعیت دما و بارش طی دو ماه آینده اظهارکرد: تحلیل جدیدترین نقشههای پیشبینی فصلی بیانگر آن است که طی سه ماه آینده متوسط دمای هوا در سطح استان ۰.۵ تا ۱ درجه سانتیگراد بالاتر از نرمال برآورد و متوسط بارش استان در بهترین شرایط در حد نرمال و با تمایل به کمتر از نرمال پیشبینی میشود.
وی تاکید کرد: حتی در خوشبینانهترین حالت و نرمال بودن بارش طی اردیبهشت و خرداد، این شرایط نمیتواند مساله کمبود و کاهش بارش انباشته شده را جبران کند بنابراین کماکان مدیریت منابع و مصارف آب در بخشهای مختلف بهویژه بخشهای کشاورزی، صنعتی و حتی خانگی و بهطور کلی صرفهجویی در مصرف آب توصیه میشود.
غلامی اضافه کرد: لازم است با توجه به شرایط نسبت به تنظیم الگوی کشت و تقویم کشت متناسب با کم بارشی تصمیمگیری و مدیریت شود.
مدیرکل اداره هواشناسی استان تهران با توجه به تجزیه و تحلیل آمارهای دریافتی از ایستگاههای هواشناسی استان گفت:دادهها بیانگر آن است که طی فروردینماه ، ۲۸ میلیمتر باران (بهصورت پهنهای) در استان تهران بارید که نشاندهنده کاهش ۳۹ درصدی بارش نسبت به دوره آماری بلند مدت است.
وی افزود: این موضوع در حالیست که از ابتدای سال زراعی تا پایان فروردین ۱۴۰۲ تنها ۱۳۱ میلیمتر باران (بهصورت پهنهای) در استان تهران اتفاق افتاده که ۴۰ درصد کاهش بارش در استان تهران را نشان میدهد. اکثر استانهای کشور تحت تاثیر کم بارشی قرار دارند، بهگونهای که از ابتدای سال زراعی تا پایان فروردین ۱۴۰۲، کل کشور با کاهش ۲۰ درصدی بارش روبهرو بود.
مدیر کل اداره هواشناسی استان تهران ادامه داد: بررسی بارش از ابتدای سال زراعی تا پایان فروردین ۱۴۰۲، نشان دهنده آن است که استان تهران هشتمین استان کشور بوده که بیشترین کاهش درصد تامین بارش سال آبی را نسبت به بلند مدت دارد همچنین از نظر توزیع مکانی نیز در اکثر شهرستانهای استان طی فروردین ماه کاهش بارش اتفاق افتاده که بیشترین کاهش بارش مربوط به شمیرانات، فیروزکوه و شهریار بود.
وی افزود: بررسی و تحلیل مقادیر ثبت شده دمای هوا شامل متوسط دما، دمای حداقل و دمای حداکثر در ایستگاههای هواشناسی استان، بیانگر افزایش دما در فروردین ۱۴۰۲ است. متوسط دمای هوای استان تهران در این ماه ۱۶ درجه سلسیوس بود که در مقایسه با بلندمدت حدود ۲ درجه افزایش یافت این درحالیست که متوسط کمینه دما ۰.۳ درجه سلسیوس و متوسط بیشینه دما نیز ۳.۶ درجه سلسیوس افزایش یافت.
غلامی در پایان تصریح کرد: فروردین ۱۴۰۲ در مقایسه با بلند مدت بهطور محسوسی گرمتر بود. از نظر توزیع دما در شهرستانهای استان نیز تمامی شهرستانهای استان با افزایش دما روبهرو بودند و متوسط دما در بیشتر شهرستانها بین ۰.۵ تا ۱ درجه سلسیوس افزایش دما داشتند که این افزایش دما در آب شدن سریع برف در نواحی کوهستانی موثر بود.
منبع: ایسنا