تمکین مرد یعنی مرد وظایف همسری و زناشویی خود را به جا آورد. طبق قانون اساسی مرد به غیر از تامین کردن نیاز های مالی و مادی همسرش وظایفی دیگری مثل حسن معاشرت با همسر و وظایف زناشویی دارد. تمکین مرد یعنی زندگی با همسر خود به نحو هم به نحو مطلوب تامین یکسری وظایف. گاهی اوقات مرد بنا به دلایلی وظایف مشترک در قبال همسر را فراموش می کندکه همسر مجبور می شود برای اثابت عدم تمکین مرد به دادگاه برود.
نحوه اثبات عدم تمکین مرد
مردهم مانند زن مکلف به رعایت حقوق قانونی همسر خود می باشد به این معنا که مردان نیز باید با همسر خود خوش رفتاری داشته باشند و حقوقی که در قانون برای زنان پیش بینی است را رعایت نموده. باید نیازهای زناشویی آنها را بر طرف ساخته ، زندگی مشترک را ترک نکنند ، به هیچ وجه اسباب سختی غیر قابل تحمل در زندگی مشترک با ایشان نشده و عسر و حرج در زندگی زناشویی ایجاد نکنند . اگر مرد این مسائل به تامین کنند می تواند حکم عدم تمکین گرفت.
به منظور اثبات عدم تمکین مرد باید موارد زیر را به اثبات برسانید:
اثبات عدم پرداخت نفقه توسط مرد
اثبات عدم برطرف کردن نیازهای زناشویی از سوی مرد
اثبات عدم پرداخت نفقه فرزندان
اثبات عدم الزام به حسن خلق در زندگی مشترک
اثبات سخت شدن شرایط زندگی توسط مرد به طوری که قابل تحمل نباشد
اثبات ترک منزل و زندگی مشترک توسط مرد
اثبات عدم حضور مرد به مدت 6 ماه مداوم یا به زندان رفتن مرد به مدت حداقل 5 سال (عسر و حرج)
مدارک لازم برای اثبات عدم تمکین مرد
اظهارنامه شفاف و معتبری ارائه کنید که شکایت شما را به خوبی بیان میکند.
زن میتواند با ارسال اظهارنامه حقوقی و شرکت در جلسات دادگاه در زمینه مد نظر خود از شوهر شکایت کند. دادگاه مرد را نیز به دادگاه دعوت میکند و سوالاتی را مطرح میکند که میتوانند عدم تمکین مرد را ثابت کنند.مدارکی مثل استشهاد نامه همسایگان، شهادت آشنایان و صورت حساب مالی زن میتوانند نقش مهمی در اثبات عدم تمکین شوهر ایفا کنند.
البته دادگاه نمیتواند مرد را مجبور به پرداخت نفقه، برقراری رابطه زناشویی، برگزاری مراسم عروسی و … کند؛ اما در صورتی که حکم الزام به تمکین مرد صادر شد و حقوق قانونی زن دوباره رعایت نشود، دادگاه حق طلاق را به زن میدهد.
اگر عدم تمکین مرد به دلیل عدم پرداخت نفقه باشد، به موجب ماده 53 قانون حمایت از خانواده، امکان صدور حکم 6 ماه تا 2 سال حبس تعزیری برای مرد وجود دارد.