سهام عدالت گونهای یارانه است که بنابر نظر دولت نهم (ریاست جمهوری محمود احمدینژاد)، از طریق شرکتهای تعاونی عدالت استانی به مشمولان آن واگذار شد.در اواسط دهه ۱۳۸۰ دولت سهام خود را در ۴۹ شرکت بین مردم تقسیم کرد که با این کار بیش از ۴۹ میلیون نفر از جمعیت کشور مشمول دریافت سهام عدالت شدند. 16 سال از اعطای سهام عدالت می گذرد؛ سهامی که در سال های اخیر با توجه به رشد قیمت و البته سودی که به دارندگانش داده باعث شده متقاضیان زیادی داشته باشد.
موضوع اختصاص سهام عدالت به جاماندگان چند وقتی است که دوباره داغ شده و آنطور که رئیس سازمان خصوصیسازی گفته، قرار است در مرحله اول چند گروه در اولویت دریافت این سهام قرار بگیرند.
آنطور که حسین قربانزاده درباره تصویب تخصیص سهام عدالت به جاماندگان در هیات دولت گفته، قرار است افراد تحت پوشش کمیته امداد، بهزیستی و ایثارگرانی که سهام عدالت ندارند، فاز نخست جاماندگان سهام عدالت محسوب شوند.
در این بین نامی از بازنشستگان تامین اجتماعی و کارگران دیده نمیشود، گروهی که همواره دغدغههای معیشتی فراوانی داشتهاند و بسیاری از آنها از حداقلی بگیر محسوب میشوند.
جواد اکبری عضو هیات مدیره کانون عالی بازنشستگان تامین اجتماعی کشور در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به پیگیریها و مکاتبات متعددی که در زمینه اختصاص سهام عدالت به جاماندگان تامین اجتماعی صورت گرفته، گفت: این پیگیریها تاکنون نتیجه نداشته است.
اکبری با بیان اینکه طی سالیانی که از اجرای طرح سهام عدالت گذشته دیگر سهام عدالت به هیچ بازنشسته تامین اجتماعی داده نشده، خاطرنشان کرد: تمام بازنشستگان سالهای اخیر از سهام عدالت محروم هستند و مشمول نشده اند.
به گفته این فعال کارگری، از بین کارگران نیز تنها گروههای خاصی از کارگران ساختمانی و ... مشمول دریافت سهام عدالت بودند و مابقی کارگران نیز اکنون سهام عدالت ندارند.
اکبری با اشاره به تعداد زیاد متقاضیان و جاماندگان و اینکه وضعیت معیشتی بخش عمدهای از کارگران و بازنشستگان تامین اجتماعی بگونهای است که به سهام عدالت نیاز دارند، خاطرنشان کرد: تقاضا داریم در برنامههایی که برای جاماندگان در نظر گرفته میشود حتما کارگران و بازنشستگان تامین اجتماعی نیز گنجانده شوند.
وی اظهار کرد: البته در این سالها مکاتابت و پیگیریهای فراوانی برای اختصاص سهام عدالت به کارگران و بازنشستگان انجام دادیم، اما فعلا به نتیجه نرسیده و باز هم پیگیری را ادامه خواهیم داد
طبق وعده مسوولین واگذاری سهام عدالت به جاماندگان در مراحل پایانی قرار گرفته است.
تعیین تکلیف جاماندگان سهام عدالت در مراحل پایانی قرار گرفته است و گفتههای مسئولان حاکی از این است که جاماندگان شناسایی شدهاند و منابعی که به عنوان سهام عدالت قرار است در اختیار این افراد قرار بگیرد، نیز مشخص شده است.
باقیمانده سهام متعلق به دولت در بانکهای صادرات، ملت و تجارت، شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران، شرکت مخابرات ایران و صنایع پتروشیمی خلیج فارس، باید به عنوان سهام عدالت به افراد فاقد این سهام که تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی کشور هستند، واگذار شود.
زمان مشخصی برای واگذاری سهام عدالت به جاماندگان وجود ندارد. اما احتمال میرود که این تقسیم سهام عدالت تا پایان سال انجام شود. مبلغ سهام مورد واگذاری به هریک از مشمولان معادل ۱۰ میلیون تومان اعمال ۵۰ درصد تخفیف به صورت اقساط سالانه و به مدت ۱۰ سال خواهد بود.هفته اخیر علی بهادری جهرمی، سخنگوی دولت از تصویب واگذاری سهام عدالت به جاماندگان توسط هئیت دولت خبر داد.بر همین اساس قرار است بخشی از سهام دولت در بانکها و شرکتهای دولتی به افراد تحت پوشش کمیته امداد، بهزیستی و مجموعه ایثارگران در قالب سهام عدالت واگذار شود.
طبق اعلام سخنگوی دولت بخشی از سهام دولت در بانکهای صادرات، ملت، تجارت، شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران و صنایع پتروشیمی خلیج فارس، قرار است در قالب سهام عدالت واگذار شود.هنوز زمان مشخصی برای واگذاری سهام عدالت به جاماندگان وجود ندارد. اما احتمال میرود که این تقسیم سهام عدالت تا پایان سال انجام شود. مبلغ سهام مورد واگذاری به هریک از مشمولان معادل ۱۰ میلیون تومان اعمال ۵۰ درصد تخفیف به صورت اقساط سالانه و به مدت ۱۰ سال خواهد بود.
قرار بود تیر ماه امسال روند واگذاری سهام عدالت به جاماندگان آغاز شود تا به امروز خبری از واگذاری نیست و احتمالا تا پایان سال این واگذاری انجام شود. جاماندگان نیازی به ثبتنام ندارند و تنها مشمولانی که توسط دولت مشخص شدهاند میتوانند آن را دریافت کنند.
همچنین معاون توسعه مدیریت و منابع سازمان بهزیستی کشور چندی پیش اعلام کرده بود مشمولان جدید نیازی به ثبتنام و ارائه مدارک ندارند. لیست این افراد در سازمان بهزیستی کل کشور وجود دارد. قرار است این سازمان لیست همه افرادی که جزو مشمولان جدید هستند را در اختیار سازمان خصوصیسازی قرار دهد. به محض اینکه سازمان خصوصیسازی کارهای قانونی و اداری را انجام دهد مستقیما برای افراد جامانده سهام عدالت برقرار میشود.
این مقام مسئول تاکید کرده که مشمولان جدید به هیچ عنوان برای ثبتنام به جایی مراجعه نکنند و هیچ مدارک یا هزینهای برای ثبتنام جدید نپردازند. کل این روند از طریق ارتباط بهزیستی با سازمان خصوصیسازی انجام میشود.
بر اساس آمارها،۲۰ میلیون جامانده در این حوزه وجود دارند و تنها افراد تحت پوشش کمیته امداد، بهزیستی و مجموعه ایثارگران سها عدالت دریافت خواهند کرد و در خصوص این بقیه این افراد صحبتی نشده است.
آمار جاماندگان سهام عدالت بنا به آمار منتشر شده بسیار زیاد است. از اینرو مسئولان طی چند ماه گذشته برنامهریزی برای تعیین تکلیف وضعیت جاماندگان سهام عدالت داشتهاند.
طرح واگذاری سهام عدالت به جاماندگان از جمله مواردی است که هرسال در خصوص آن وعدههای بسیاری داده میشود. این طرح در دولت دوازدهم نیز مطرح بود که دولت قبل، نبود منابع کافی را علت عدم تخصیص این سهام به افراد جامانده مطرح میکرد.
اما دولت سیزدهم از ابتدای کار، واگذاری سهام عدالت به جاماندگان را موضوعی عملی میدانست. موضوعی که قانون نیز بر آن تاکید جدی می کند و بند ج سیاستهای کلی اصل ۴۴ به واگذاری سهام به مردم اشاره دارد.به گفته منابع آگاه نزدیک به ۲۰ میلیون نفر جامانده سهام عدالت در طبقات مختلف جامعه وجود دارد.در خصوص برنامه دولت برای تخصیص سهام عدالت به جاماندگان، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس وعده تعیین تکلیف تا پایان شهریور را داده بود.